Ayatollahen med kontraordre: Vi forhandler ikke med USA

USA er ikke et land, som den iranske regering skal forhandle med, lyder ordren fra Ali Khamenei.

Onsdag slår landets øverste leder, ayatollah Khamenei, fast, at han ikke vil tillade forhandlinger med USA. (Foto: - © Scanpix)

Det er svært at blive klog på Iran, som helt bogstaveligt taler med to tunger, efter den historiske atomaftale blev indgået i sommer.

Landets præsident, Hassan Rouhani, vil forhandle løsninger på internationale kriser med alle verdens lande, herunder USA. Det sagde han tirsdag.

Onsdag slår landets øverste leder, ayatollah Khamenei, så fast, at han ikke vil tillade forhandlinger med USA.

- Vi forhandlede med USA om atomaftalen af særlige grunde. Amerikanerne opførte sig godt i forhandlingerne, men vi vil ikke tillade forhandlinger med amerikanerne på andre områder, siger Khamenei ifølge præstestyrets officielle hjemmeside.

Søger fred i Syrien

- Amerikanerne skjuler ikke deres fjendskab over for Iran. Forhandlingerne er deres måde at øve indflydelse på Iran og få deres vilje igennem, siger Khamenei.

Pointen fra Hassan Rouhani var ellers, da han tirsdag mødtes med Østrigs præsident i Teheran, at Iran søger en snarlig fred i Syrien.

Det kræver forhandlingerne på internationalt plan, og direkte adspurgt om USA og Saudi-Arabiens roller bekræftede præsidenten, at han også vil snakke med dem.

Sanktioner droppet

Krigen i Syrien brød ud i 2011, og flere hundredetusinde har mistet livet. Iran er sammen med Rusland blandt de få, som støtter styret i Damaskus, hvor præsident Bashar al-Assad står temmelig isoleret.

Atomaftalen blev indgået tidligere på sommeren mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland.

Til gengæld for at reducere sit atomprogram og fraskrive sig muligheden for at udvikle atomvåben vil de internationale sanktioner mod Iran blive droppet.

/ritzau/

Facebook
Twitter