Både Obama og Xi har meldt sig til klimatopmøde i Paris

Paris får i december besøg af mindst 80 stats- og regeringschefer, når byen er vært for FN's klimatopmøde.

USA's præsident Barack Obama og Kinas præsident Xi Jinping mødtes også tilbage i september, da sidstnævnte var på officielt besøg i USA. (Foto: GARY CAMERON © Scanpix)

Både den amerikanske præsident, Barack Obama, og hans kinesiske kollega, Xi Jinping, deltager ved åbningen af FN’s klimatopmøde, COP 21, i Paris den 30. november.

Det forklarer den franske udenrigsminister Laurent Fabius.

Foruden de to præsidenter deltager også lederne fra blandt andet Indien, Storbritannien, Tyskland, Sydafrika, Brasilien og Canada.

Det bliver det første klimatopmøde siden 2009, da det kiksede at få en aftale i København, COP 15. Det møde blev ledet af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som også må formodes at repræsentere Danmark i Paris i år.

I 2009 deltog 110 stats- og regeringschefer i de sidste to dage, men de forlod København frustrerede og uden en løsning på verdens klimaproblemer.

- Sammen med præsident François Hollande har vi besluttet, at vi inviterer stats- og regeringscheferne til at deltage i den første dag og ikke ved afslutningen som i København, siger den franske udenrigsminister.

Netop organisationen i København bærer en del af skylden for fiaskoen, mener Fabius.

- Forhandlerne ventede på, at stats- og regeringscheferne skulle komme og forhandle, og statslederne kunne ikke løse noget, siger han.

Denne gang er idéen, at der skal skabes noget politisk drivkraft i begyndelsen, tilføjer han.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter