Bål og brand i Barcelonas gader: Vrede demonstranter og politi i voldsomme sammenstød

Mindst 70 personer er kommet til skade under sammenstød mellem politi og demonstranter.

Tusindvis af personer har i dag og i aften demonstreret og skabt uro i Barcelonas gader.

Det sker uden for regeringsbygninger og ved flere motorveje og jernbanelinjer i den spanske storby.

Blandt andet har den vigtigste togrute fra Barcelona mod Frankrig været blokeret.

Optøjerne kommer i kølvandet på mandagens fængselsstraffe til ni separatistledere fra Catalonien, hvor Barcelona er hovedby.

Store politistyrker er udkommanderet for at møde demonstranter flere steder i Catalonien. Under demonstrationer i lufthavnen og andre dele af den nordøstlige region er mindst 70 personer blevet såret ifølge spansk tv.

DR's korrespondent Anna Gaarslev vurderer, at urolighederne kan vare hele natten.

- Det er ikke til at sige, om det stopper i løbet af natten, men de forskellige organisationer har bebudet, at de vil fortsætte.

- De er vrede og utilfredse med den måde, den spanske stat har ageret på. Det er ikke til at sige, hvordan det kommer til at se ud. Lige nu er der bål i gaderne, der er helikoptere i luften over mig og meget politi på vejene, siger Anna Gaarslev.

Her sidst på aftenen brænder containerne i Barcelonas gader, fortæller Anna Gaarslev.

- Der er forholdsvist roligt lige nu, men her er stadig mennesker, der ikke vil gå hjem. Langt de fleste demonstranter har dog forladt den officielle del af demonstrationen.

Anna Gaarslev forventer, at urolighederne varer ved de kommende dage.

- Alle vidste, at der ville ske noget. Så der har været udstationeret knap 2000 betjente fra Spanien for at samarbejde med det catalanske politi. De har været på hårdt arbejde de sidste par dage og intet tyder på, at de skal slappe af resten af ugen.

  • Politiet forsøgte at skabe ro i gaderne og stod overfor tusindvis af demonstranter i Barcelona. (Foto: ENRIC FONTCUBERTA © Scanpix)
  • (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)
  • (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)
  • (Foto: Rafael Marchante © Scanpix)
  • (Foto: Rafael Marchante © Scanpix)
1 / 5

Bevægelsen bliver styrket

En af de dømte er Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras.

Han modtog en straf på 13 års fængsel ved den spanske højesteret for sin rolle i separatistbevægelsen. Bevægelsen har forsøgt at løsrive Catalonien fra resten af Spanien.

Junqueras siger i et interview med nyhedsbureauet Reuters fra sin fængselscelle, at bevægelsen nu bliver styrket.

- Vi kommer til at fortsætte fremad og kommer aldrig til at give op, siger han.

Han meddeler også, at han og flere andre planlægger at indklage deres domme til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Kaos i lufthavnen

Den hårde kerne i demonstrationerne består ifølge DR's korrespondent af mange forskellige mennesker. Dels en gruppe, der hedder CDR, der er knyttet til venstrefløjspartiet i Catalonien.

Det er også mange andre unge mennesker. Det er studerende og mennesker, der får deres informationer og snakker sammen via internettet. Den gruppe, der kalder sig ‘den demokratiske tsunami’.

- Det foregår hurtigt og opleves spontant af dem, der oplever det, som for eksempel ved lufthavnen, hvor der opstod kaos i adskillige timer, siger Anna Gaarslev.

Tidligere tirsdag blev en lang række fly enten forsinket eller helt aflyst i Barcelonas største lufthavn.

/DR Nyheder/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter