Baby, baby, baby! Bieber hjælper EU med vaccineindsamling

Verdensstjerner er med i EU-ledet støttekoncert for Covid-19-forskning

Verdensstjernen Justin Bieber er bare en af mange kunstnere, der har valgt at gå på scenen i en storstilet støttekoncert for Covid-19-forskning i dag. (Foto: Jason Merritt © Getty Images)

Hvad er ligheden mellem musikeren Justin Bieber, milliardærfruen Melinda Gates, fodboldspilleren David Beckham og EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen?

Det kunne lyde som en dårlig vittighed, men svaret er, at de alle fire lige nu er ved at gøre sig klar til at gå på den digitale scene i et stjernespækket online-show for at hive penge hjem til at bekæmpe coronavirus.

Støttekoncerten er arrangeret af EU-Kommissionen i samarbejde med den internationale organisation Global Citizens under sloganet ”Global Goal: Unite for our Future”.

Kommissionsformand von der Leyen agerer vært – i øvrigt sammen med Hollywood-stjernen Dwayne ”The Rock” Johnson – og feedet når jorden rundt. Kan man ikke se det på sin lokale tv-station, så kan man finde det på Facebook, Twitter og YouTube.

Skuespilleren Dwayne "The Rock" Johnson skal i følge EU-Kommissionen være vært for indsamlingskoncerten. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Det noget umage værtspar udtrykker deres begejstring i EU-Kommissionens pressemeddelse for indsamlingsshowet:

- Kunstnere kan inspirere til forandring. De bruger deres talent til fantastiske formål, siger Kommissionsformand Ursula von der Leyen.

The Rock tilføjer:

- Jeg er stolt over at gå sammen med Global Citizen og EU-Kommissionen som vært for arrangementet.

Globalt samarbejde

Eventet er kulminationen på en større kampagne, EU har lanceret for at indsamle penge til forskning og vaccineudvikling for at verden i fællesskab kan få styr på Covid-19.

Kommissionen har fremlagt en europæisk vaccine-strategi, der både skal støtte forskere og producenter i kampen om at udvikle en vaccine – og sikre et internationalt samarbejde, så der ikke opstår konkurrence, når vaccinen endelig rammer markederne.

Kampagnen blev præsenteret i maj, bare én dag efter at den amerikanske præsident Donald Trump havde meldt ud, at han ville droppe USA’s betaling til verdenssundhedsorganisationen WHO, fordi han mente, at organisationen gav Kina al for lang snor.

Danmark bidrager med 50 millioner euro

Et omfattende indsamlingsshow blev hurtigt stablet på benene, og i bedste melodigrandprix-stil blev land efter land trukket ind på skærmen for at proklamere, hvor mange penge de ville støtte projektet med.

Også vores statsminister, Mette Frederiksen, tonede frem med meldingen om, at Danmark ville donere 50 millioner euro (373 millioner kroner).

- Vi har brug for en forenet og strategisk tilgang til forskning. Ingen kan vinde denne kamp alene, så vi skal dele løsninger, sagde statsministeren.

- Dusen-tak, Mette, kvitterede kommissionsformanden.

Ud over de enkelte lande var der også bidrag fra virksomheder og filantroper som f.eks. Microsoft-milliardæren Bill Gates og sangeren Madonna.

Genbrug af gaver

I alt blev der samlet 55 milliarder kroner ind. Men rigtig mange af dem var ikke deciderede pengegaver. Det var lånegarantier – løfter om, at man gerne ville stille penge til rådighed.

Samtidig tillod kommissionen, ifølge det politiske medie Altinget, at landene kunne tælle penge med, der allerede tidligere var sat af til forskning i coronavirus.

Ti milliarder kom fra EU-Kommissionen selv. De penge var også nogen, der allerede var sat af, længe inden det storstilede show løb af stablen.

Alligevel konkluderede von der Leyen efterfølgende:

- Mine damer og herrer. Vi gjorde det. I dag er en skelsættende dag for verdenssamfundet.

EU Kommissionsformand Ursula von der Leyen var vært ved den seneste indsamling den 4. maj. (Foto: (C) DR Nyheder)

Cyrus, Jackman og Gaga på banen

Det er også tonen fra de stjerner, der har sagt ja til at medvirke i kampagnen.

Skuespiller og sanger Miley Cyrus siger:

- Den her globale indsats gør os bedre i stand til at sikre, at alle overalt har adgang til Covid-19-test og behandling, uanset deres indkomst eller hvor de bor.

Og nu skal der skrabes endnu flere penge sammen, for de første 55 milliarder var ifølge kommissionen ikke tilstrækkeligt til at nå det globale mål.

Så hvis man vil se Ursula von der Leyen, The Rock, Shakira, Miley Cyrus, Hugh Jackman, Lady Gaga, Coldplay og mange, mange flere forsøge at gentage succesen, så kan man se med i dag fra kl. 15 på EU’s eller Global Citizen’s social-media-platforme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk