Baggrund: Forstå sagen om 'teflon-præsidenten' Jacob Zuma

Sydafrikas præsident har valgt at trække sig, men anklagerne om korruption hænger stadig over hovedet.

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, valgte sent i går aftes at træde tilbage. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)

De seneste uger er presset på Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, vokset.

Og sent i går aftes bukkede 'teflon-præsidenten' så endelig under. I en 30-minutter lang tv-tale valgte 75-årige Jacob Zuma at træde tilbage.

Han havde allerede mistet posten som leder af regeringspartiet ANC, og med stigende styrke krævede den nye ledelse, at han også opgav præsidentposten. Havde Jacob Zuma ikke trukket sig, havde han torsdag udsigt til endnu et mistillidsvotum - denne gang med et flertal blandt sine egne partifæller.

Baggrunden er en solid række anklager om korruption, der bliver ved med at at svirre om præsidenten, der nu er forhenværende.

Hvem er Zuma?

Jacob Zuma er i løbet af sin præsidenttid blevet opfattet som kontroversiel af sine kritikere - og som en farverig og karaktisk mand af sine støtter.

Han voksede op i fattigdom i en tid, hvor den hvide minoritets-regering i Sydafrika undertrykte det sorte flertal.

ANC var dengang en politisk bevægelse, som kæmpede for stemmeret til Sydafrikas farvede befolkning. Som teenager meldte Jacob Zuma sig under deres faner og kæmpede imod apartheid.

Modstanden mod apartheid blev mødt med diktatoriske midler af landets regering, og det kostede Jacob Zuma 10 år i fængsel for sin kamp mod raceadskillelsen.

Da Jacob Zuma kom ud, genoptog han arbejdet for ANC, men måtte gøre det fra eksil i en længere periode. I 1990 opgav det hvide styre sin apartheid-politik, og ANC-folk fik lov til at vende tilbage fra deres eksil i udlandet.

ANC har været regeringsparti siden 1994, og i 2009 vandt Jacob Zuma præsidentembedet.

Hvad har han gjort?

Mange håbede, at Jacob Zuma ville omfordele Sydafrikas rigdom til fordel for de fattige. Men under hans tid er økonomien ikke blevet bedre, og arbejdsløsheden er steget til 28 procent.

Samtidig har der næsten dagligt været protester med folk, der kræver bedre basale vilkår og forbedringer på ydelser såsom skole, vand og elektricitet, og de seneste år har omverden set med meget kritiske øjne på det vigtige afrikanske land, hvor valutakursen også er faldet.

Anklager om korruption og dårlig ledelse af landet i løbet af de ni år har heller ikke hjulpet på præsidentens omdømme.

I flere år har Jacob Zuma kæmpet for sit politiske liv. Han har overlevet otte mistillidsafstemninger i parlamentet, hvilket har givet ham tilnavnet "teflon-præsidenten".

Men han har stadig 800 korruptionsanklager hængende over sig. De anklager har, så længe han er præsident og har politisk immunitet, dog ikke kunne røre ham.

Hvorfor vil ANC af med ham?

ANC har regeret Sydafrika siden 1994 med Nelson Mandela i spidsen, og den ledelse fik landet ud af apartheid i 1990.

Der er 15 måneder til, at Sydafrika går til valg, og ledelsen i ANC er bange for, at Jacob Zuma med alle sine korruptionssager vil skade partiet så meget, at de ikke får lov til at beholde regeringsposten.

Den politiske krise er en hovedpine for ANC, der har varet i måneder, og presset på Jacob Zuma er vokset længe.

Han mistede posten som leder af partiet i december til vicepræsidenten Cyril Ramaphosa.

Med ny ledelse i partiet håber de på at kunne ryste anklager om korruption og dårlig ledelse af landet af sig inden valget i 2019.

Hvad siger Zuma selv?

ANC besluttede forleden at kræve, at Jacob Zuma frivilligt trækker sig fra præsidentposten - ellers vil partiet stille et mistillidsvotum mod ham.

Det så længe ud til Zuma ville kæmpe til det sidste, men klokken 23 sydafrikansk tid erkendte han så delvist sit nederlag og trak sig fra posten.

- Ingen skal miste livet og ANC-partiets skal ikke splittes i mit navn, derfor har jeg valgt at træde tilbage med øjeblikkelig virkning, sagde han.

Meget tyder dog på, at Zuma langt fra er indstillet på at lægge sig fladt ned.

- Det er ikke retfærdigt, lød det tidligere fra Jacob Zuma, der modsætter sig den måde, som partiet har håndteret sagen på.

Jacob Zuma nægter sig fortsat skyldig i anklagerne i en sag om hvidvaskning og afpresning i forbindelse med våbenhandel for fem milliarder dollar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk