BAGGRUND Hvor stammer ubåden fra?

Den ubåd, der i går blev fundet ud for den svenske kyst er en russisk catfish-ubåd. Men hvor den oprindeligt blev bygget, vil måske overraske nogen.

En ny ubåd er blevet fundet i svensk farvand. Den menes at være den russiske båd 'Som', der i 1916 kolliderede med et svensk dampskib - (dette er ikke ubåden 'Som'). (Foto: SCANPIX 20360 © Scanpix)

Hvor kom den fra, og hvor lang tid har den ligget der?

Siden dykkere fra Ocean X Team i aftes offentliggjorde deres fund af en ubåd i Østersøen ud for Sveriges østkyst, har spekulationerne raset.

Dykkergruppen oplyste, at der på ubådens skrog var indgraveret kyrilliske bogstaver, som indikerer, at den stammer fra Rusland.

Det kunne det russiske medie lenta.ru igår, og overfor mediet forklarer russiske militæreksperter, at det netop er fartøjet 'Som', der var blevet fundet på bunden af Østersøen.

John Kyst, ph.D i russisk og diplomat ved Den Europæiske Unions Foranstaltninger udadtil (EEAS), skrev ligeledes dette tweet i går aftes, hvilket giver en indikation om, hvor gammel båden er.

https://twitter.com/jonkyst/status/625770131130589184

Bogstavet han omtaler blev afskaffet ved en retskrivningsreform i 1918 og bruges sjældent i dag.

Men før ubåden kom på russiske hænder, blev den bygget i en helt anden del af verden.

Russisk handel med USA

I 1901 blev en ubåd ved navn 'Fulton' bygget i USA på værftet Louis Nixon.

Men i 1904 købte det russiske zar-dømme ubåden af USA til brug i den russisk-japanske krig. Derfor blev den skilt ad og leveret til skibsværftet Neva i Skt. Petersburg, hvor den blev samlet igen. Herefter skiftede den navn fra 'Fulton' til 'Som'.

Efter krigen i det japanske hav blev 'Som' transporteret tilbage til det vestlige Rusland. Her blev den sendt ud på en patrulje i Østersøen den 23. maj 1916.

Kollision med svensk fragtskib

Det blev den sidste tur for den russiske ubåd. Den kolliderede nemlig med det svenske dampskib 'Ängermanland'. Kaptajnen om bord på dampskibet berettede efterfølgende om hændelsen.

Han så et periskop i vandoverfladen, omkring en meter oppe, cirka 150 meter fra dampskibet. Ubåden sejlede parrallelt med skibet, men drejede pludselig ind mod skibet. Periskopet forsvandt under vandet, og ubåden ramte dampskibet under vandlinjen. Herefter forsvandt den sporløst.

Ubåden blev ikke set igen, og alle 18 mand om bord forsvandt. Det skete mellem Arholma og Svartklubbens fyr.

Her kan du se, hvor den russiske ubåd formentlig forliste i 1916. (© openstreetmap.org)