Ballade i naboby til G7-møde i Frankrig: Demonstranter graver brosten op, politiet svarer igen med tåregas

Politiet har slået en jernring om byen Biarritz, hvor G7-mødet afholdes, siger DR's korrespondent.

En demonstration i byen Bayonne førte i dag til sammenstød mellem demonstranterne og politiet. Her prøver demonstranter at ødelægge én af de afspærringer, som politiet har sat op i byen. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Demonstranter, der graver brosten op på en plads i den franske by Bayonne, mens politiet svarer igen med tåregas.

DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue befinder sig lige nu i byen, hvor demonstranter råber slagord mod den franske præsident Emmanuel Macron og det G7-møde, som præsidenten lige nu er vært for, mens de råber, 'gaderne er er vores', lyder det fra korrespondenten.

- Stemningen har været anspændt hele dagen i Bayonne, og der har i bogstaveligste forstand været politi og militær på hvert et gadehjørne.

Byen ligger ved siden af badebyen Biarritz, som netop nu har flere af verdens mest magtfulde ledere på besøg i forbindelse med G7-mødet, som for 45. gang mødes for at diskutere demokrati, økonomi og udvikling.

Og det møde har altså affødt demonstrationer i nabobyerne, hvoraf de fleste har været fredelige, for det franske politi og militær har nemlig slået ring om Biarritz. Det betyder, at det kun er byens beboere med et særligt ID, der kan opholde sig i byen.

Politiet frygter spontane demonstrationer

Flere af demonstrationerne er anmeldt på forhånd, og det er heller ikke så meget dem, politiet frygter, men derimod de spontane, lyder det fra Stéphanie Surrugue.

Allerede i går begyndte det at rygtes på sociale medier og blandt de fredelige demonstranter, at der i dag ville finde en demonstration sted i netop Bayonne, hvilket så også har vist sig at holde stik.

Demonstrationen opstod alligevel lidt spontant, hvilket også kunne ses og mærkes, fortæller korrespondenten.

- Der var en gruppe vrede demonstranter, der ikke vidste, hvad de skulle gøre, hvilket de også diskuterede indbyrdes.

 • G7-mødet holdes i den franske by Biarritz, og i flere nabo-byer har der været demonstrationer mod mødet De fleste har været fredelige, men en demonstration i den franske by Bayonne førte til sammenstød mellem demonstranter og politiet. (Foto: GUILLAUME HORCAJUELO © Scanpix)
 • Politiet har kontrolleret demonstranterne, og derfor har demonstranterne ikke haft kasteskyts med til at kaste mod politiet, som det ellers er set ved de såkaldt Gule Veste-demonstrationerne i Paris. (Foto: FREDERIC SCHEIBER © Scanpix)
 • Politiet har sat afspærringer op over alle broer i byen Bayonne. (Foto: FREDERIC SCHEIBER © Scanpix)
 • Demonstranter i byen Bayonne, der ligger lige ved siden af Biarritz, hvor G7-topmødet afholdes. (Foto: THOMAS SAMSON © Scanpix)
 • Grundet risikoen for tåregas havde demonstranter sikkerhedsudstyr med sig i form af briller, der beskytter øjnene, og masker, der beskytter munden. (Foto: GUILLAUME HORCAJUELO © Scanpix)
 • Politiet affyrede tåregas mod demonstranter i byen Bayonne. (Foto: FREDERIC SCHEIBER © Scanpix)
1 / 6

- Det bød på forvirring og frustration i selve demonstrationen, hvilket også bidrog til ballade.

Rygtet om demonstrationen nåede også frem til politiet i går, og derfor var der en del betjente, der blev omdirrigeret til byen, siger Stéphanie Surrugue, og derfor har politiet også været massivt til stede i byen.

Alle broer i byen er spærret

Politiet har også foretaget flere kontroller af demonstranterne, hvilket betyder, at de ikke har haft kasteskyts med sig til at kaste mod de franske betjente. Alligevel førte det til sammenstød, hvor politiet affyrede tåregas mod en lille gruppe af demonstranter, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Alle broer i Bayonne er også afspærret, så politiet kan holde styr på folk, hvilket betyder, at ingen kan forlade byen, siger korrespondenten.

- Folk med pressekort til G7-mødet kan heller ikke komme ud, fordi nogle demonstranter har udgivet sig for at være journalister, og politiet vil ikke tage nogen chancer.

 • Det er afspærringer som disse, der er over broerne i den franske by Bayonne. (© dr)
 • Politiet i Bayonne tager ingen chancer, og hverken almindelige folk eller journalister må forlade byen. (© dr)
 • Rygterne om en demonstration i byen har floreret på sociale medier og blandt de fredelige demonstranter. (© dr)
1 / 3

Nogle journalister har også sikkerhedsudstyr mod eksempelvis tåregas med sig, som politiet har konfiskeret. En kvindelig reporter fik beslaglagt sit udstyr, hvilket en anden journalist har delt i en video på Twitter:

- Denne her engelske Al Jazeera-journalist skal aflevere alt sit beskyttelsesudstyr til politiet. Hun får at vide, hun kan hente det på politistationen i Bayonne i næste uge, lyder det i tweetet.

G7-mødet er startet i dag og varer hele weekenden, og derfor vil det franske politis sikkerhedsforanstaltninger fortsætte helt til mandag, hvilket er til stor frustration for de lokale, lyder det fra Stéphanie Surrugue.

- Op til topmødet har indbyggerne i Biarritz skulle erhverve sig id-kort for at bevise, de bor i gaderne, og det samme gælder, hvis de ejer en bil, så de fleste har valgt at rejse væk, siger korrespondenten.

- Lokalbefolkningen er ved at blive vanvittige. De føler, de reelt set er belejring.

Selvom mødet blev skudt i gang i dag, har der traditionen tro også været flere demonstrationer. Den første store af slagsen gik over en bro mellem Frankrig og Spanien. Her mener politiet, at der var 9.000, mens arrangørerne bag sagde 15.000.

Den spanske grænser ligger cirka 30 kilometer syd for Biarritz, hvor G7-mødet afholdes, som ligger i det sydvestlige hjørne af Frankrig.

 • Der har i dag været demonstrationer i flere af nabobyerne til byen Biarritz, hvor G7-mødet afholdes, som er forløbet fredeligt. (Foto: Javier Etxezarreta © Scanpix)
 • Her er det i byen Hendaye, der ligger tæt på byen Biarritz i det sydvestligste hjørne af Frankrig. (Foto: Javier Etxezarreta © Scanpix)
 • Her er det demonstranter, der holder billeder af lederne af de syv G7-lande. (Foto: GUILLAUME HORCAJUELO © Scanpix)
 • Demonstranter, der har masker på, hvor der fra venstre ses den canadiske premierminister, Justin Trudeau, Japans premierminister, Shinzo Abe, og den britiske premierminister, Boris Johnson, til en demonstration i går. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
1 / 4

Hvad er G7?

 • G7-landene har holdt topmøde hvert eneste år siden 1975. Dengang hed gruppen G6, fordi seks lande deltog i det første topmøde: Frankrig, USA, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien. Året efter kom Canada med, og "The Group of Seven" - G7 - var en realitet.

 • G7 opstod som svar på de økonomiske chok - for eksempel oliekrisen - der ramte verden i midten af 1970'erne. Tanken var at give verdens førende rige demokratier et forum, hvor man kan diskutere makroøkonomi under mere uformelle former.

 • Siden er rammen blevet udvidet til at omfatte alle de ting, der dominerer den globale dagsorden.

 • Fra 1977 har EU været repræsenteret ved topmødene, og i 1998 kom Rusland med, hvorfor G7 blev til G8.

 • Da Rusland invaderede Krim-halvøen i 2014, blev landet smidt ud af gruppen, som nu igen hedder G7.