Ban Ki-moon giver EU en opsang: Lev op til jeres egne standarder

- Jeg opfordrer jer til at leve op til de standarder, I har sat for jer selv og for verden, siger FN's generalsekretær Ban Ki-moon.

FN's generalsekretær Ban Ki-moon er i Irland for at fejre FN's 70 års fødselsdag og skåler her med pub-ejer Ben Brogan i den irske hovedstad Dublin. (Foto: © Evan Schneider, Scanpix)

FN's generalsekretær appellerer under et besøg i EU-hovedstaden til de europæiske lande om at vise medmenneskelighed og ikke stigmatisere migranter i det igangværende arbejde med at finde et mere sammenhængende svar på situationen i Middelhavet.

Samtidig lufter han sine reservationer over for EU's plan om at destruere menneskesmugleres både, inden de skiber ud fra Libyen med migranter om bord.

- Min bekymring retter sig mod idéen om at destruere alle disse både. Der må være andre metoder, siger Ban Ki-moon ifølge nyhedsbureauet AFP om planen, som EU i øjeblikket forsøger at få opbakning til i FN's Sikkerhedsråd.

Europa har behov for arbejdskraft

FN-chefen kommer i en tale til Europaparlamentet også med en stærk appel til Europa om at se migrantproblemerne i sammenhæng med kontinentets svindende og aldrende befolkning samt behov for arbejdskraft.

- Europa har brug for migranter, siger Ban og konstaterer, at "efterkrigstidens succes i Europa er blevet en stærk magnet for migranter".

- Jeg opfordrer jer til at leve op til de standarder, I har sat for jer selv og for verden.

Roser omfordeling af asylansøgere

Ban Ki-moon siger, at han og FN hilser EU-Kommissionens forslag onsdag om en omfordeling af 40.000 asylansøgere velkommen.

Han kalder det "et skridt i den rigtige retning" og opfordrer EU's medlemslande til at vise medfølelse med flygtninge.

- En succesfuld byrdefordeling kan gøre det muligt for EU at håndtere den dramatiske stigning i antallet af mennesker på vandring, samtidig med at man foregår med et godt eksempel for andre regioner i verden, der står over for lignende udfordringer, siger Ban Ki-moon i parlamentet.

/ritzau/