Ban Ki-Moon med usædvanlig kritik af Danmark

Asylstramningerne i de europæiske lande vækker bekymring hos FN's generalsekretær.

Den kritiske udmelding fra Ban Ki-moon er usædvanlig, siger forsker. (Foto: UN PHOTO/LOEY FELIPE © Scanpix)

Den danske flygtningelovgivning giver anledning til rynkede bryn på øverste niveau i FN’s administrative system i New York.

I en mail til Politiken skriver FN’s generalsekretær, Ban Ki-moons, cheftalsmand, Stephane Dujarric, at generalsekretæren "har noteret sig, at det danske Folketing har vedtaget en lov, der i lighed med andre foranstaltninger gør det muligt at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande".

- Dette og andre foranstaltninger, der i øjeblikket implementeres i andre europæiske lande, vækker bekymring hos generalsekretæren, da det går imod asylansøgernes menneskeværdighed og rettigheder, skriver Dujarric.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Hans Mouritzen kan ikke mindes, at en generalsekretær for FN siden Irakkrigen har ytret offentlig kritik af dansk lovgivning:

- Det er en meget klar udmelding og en klar kritik. Den er usædvanlig.

I en skriftlig kommentar forsikrer udenrigsminister Kristian Jensen (V), at "Danmark til fulde lever op til alle de konventioner, vi har tilsluttet os". Han afviser, at Danmark ikke skulle leve op til sine forpligtelser om at tage sin del af flygtningebyrden.