Banebrydende briller til verdens fattige

Mere end en milliard mennesker verden over har brug for briller, uden at have adgang til dem. Men nu har en professor opfundet et par briller, som man selv kan indstille, så de altid passer i styrken.

Ved at skrue op og ned på de små silikonebeholdere på brillestellet kan man altid se skarpt. Det lidt klodsede design bliver flottere med tiden, siger professoren bag brillen. (Foto: © Jacob Gyldenløve, DR)

Med kun en optiker for hver en million mennesker i eksempelvis Afrika, er det svært at få tilpasset sine briller, så man overhovedet kan se noget.

Men nu har professor Joshua Silver fra Oxford University lavet et par briller, der altid passer i styrke, og som kan forbedre livet for millioner af mennesker.

- Briller er alt afgørende, hvis man har et dårligt syn. Uden de rette briller kan man ikke følge med i skolen eller passe sit arbejde, siger Joshua Silver til DR Nyheder.

Enkelt koncept

To små beholdere med en særlig silikoneolie er fastspændt på brillestellet.

På den måde kan man skrue op og ned for styrken, så brillerne altid passer. Når man har indstillet brillerne så de passer i styrken, kan man tage de to silikonebeholdere af. Skal styrken finjusteres, kan beholderne sættes på igen.

- Jeg arbejder på at gøre designet flottere. Men mange synes faktisk, at de er ret charmerende som de er, fortæller professoren.

Billig løsning med potential

De særlige briller vil på sigt koste 5 kroner, og skal udbredes til udviklingslande verden over.

I år skal der fordeles en million par til trængende i Indien, for at få sparket processen i gang.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO, kan brillerne forbedre livet for mere end 1, 3 milliarder mennesker i verdens fattigste lande.