Barack Obama får kritik: Tjener en årsløn på en enkelt tale

Honoraret får stor opmærksomhed i medierne, hvor venstrefløjen kritiserer USA's tidligere præsident.

Der har været stille fra Barack Obama, siden Trump overtog præsidentposten, men nu er den tidligere præsident tilbage i offentligheden. (Foto: KAMIL KRZACZYNSKI © Scanpix)

2,7 millioner kroner.

Det var årslønnen for Barack Obama i de otte år, han sad i Det Ovale Kontor. Nu er skrivebordet flyttet ud i privaten, og hvad der tidligere var en årsløn for USA's daværende præsident, er pludselig blevet til en timeløn.

Barack Obama er nemlig blevet betalt 400.000 dollars, altså 2,7 millioner danske kroner, for at deltage i en Wall Street-konference om sundhedsvæsnet, der finder sted i september.

Det bekræfter Obamas talsmand til ABC News.

Ifølge New York Post var beløbet også 2,7 millioner kroner, da Barack Obama i går talte ved et arrangement for netværket A&E.

Højststående demokrat kalder beløb foruroligende

Det er altså en langt bedre forretning at være en pensioneret præsident end aktiv. Men ifølge flere top-demokrater er livet som præsidentpensionist for godt lønnet.

Kritikeren er den højtstående venstrefløjssenator fra Massachusetts, Elizabeth Warren, der blandt andet var i spil som Hillary Clintons valg til vicepræsident. Hun kalder blandt andet beløbet ”foruroligende” og hiver en passage frem fra sin nye bog, der er et slag for middelklassen.

- En af de ting, jeg taler om, er penges indflydelse. Jeg beskriver det som en slange, der snor sig igennem Washington D.C., og at det viser sig på mange forskellige måder, siger hun om Obamas løncheck.

Boston Socialist Movement, der tidligere har støttet Barack Obama, langer også ud efter lønnen.

- Selv hvis han donerer de her penge fra Wall Street til velgørenhed, så er talen og vederlaget en påmindelse til den ’almindelige’ arbejderklasse om, at begge store partier går i seng med ’Big Business’, siger Michael Smith fra Boston Socialist Movement ifølge Fox News.

Også på Twitter er der flere hånlige kommentarer fra begge fløje.

Rådgiver afviser kritik

Barack Obamas chefrådgiver giver dog ikke meget for kritikken og påpeger, at hans chef tidligere har modtaget store beløb fra Wall Street under valgkampen, men at det ikke stoppede ham i at stramme lovgivningen på området.

- Med hensyn til denne eller andre taler, der er sponsoreret af Wall Street, vil jeg gerne påpege, at Barack Obama i 2008 rejste flere penge fra Wall Street end nogen anden kandidat i historien – alligevel vedtog og implementerede han de strengeste reformer på området siden Franklin D. Roosewelt, siger Eric Schultz til Washington Post.

At tidligere præsidenter får gode penge for at holde taler eller deltage i paneler og interviews, er ikke noget nyt. Ifølge flere iagttagere tager Bill Clinton i gennemsnit 200.000 dollars - næsten 1,4 millioner kroner - for en optræden. Ifølge Washington Post fik Clinton-parret mere end 25 millioner dollars - 170 millioner kroner - for 104 taler fordelt på 15 måneder. Noget, der blev et stort emne for kritikerne under den seneste valgkamp, hvor Hillary Clinton tabte til Donald Trump.

Eks-præsidenter repræsenterer stadig USA

Også Ronald Reagan blev kritiseret for to taler, han holdt efter sin tid i Det Hvide Hus. De fandt sted i Japan, og lønnen var to millioner dollars.

Talerne er noget særligt i amerikanernes opfattelse, siger professoren Robert Painter fra University of Minnesota til Washington Post.

- De har ret til at tjene penge, og ingen rynker på næsen over en bog. Men der er et eller andet ved honorar for taler, fordi de involverer en personlig tilstedeværelse. Som tidligere præsident repræsenterer du stadig dit land, siger han til avisen.

Bortset fra penge tjent på taler har Barack Obama også underskrevet en historisk stor bogaftale. Ifølge amerikanske medier er beløbet på checken 60 millioner dollars - 410 millioner kroner.

I næste uge har den anden halvdel af Obama-ægteparret, Michelle, sin første betalte optræden. Men det vides ikke, hvad værterne har betalt for et besøg af den tidligere førstedame.

FacebookTwitter