Barcelonas vartegn indgår millionforlig - har manglet byggetilladelse i 130 år

Den langstrakte historie om Gaudis ufærdige mesterværk Sagrada Familia har fået endnu et kapitel.

La Sagrada Familia med byggekraner, som den så ud i 2017. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Den i forvejen næsten uendelige historie om et af verdens vel mest berømte ufærdige bygningsværker har fået endnu et kapitel.

For ikke nok med, at det stadig ikke lykkedes at bygge kirken La Sagrada Familia i Barcelona færdig, så er byggeriet af den særprægede nygotiske kæmpe i den catalonske hovedstad også foregået uden byggetilladelse.

Og det får nu økonomiske konsekvenser for kirken. Den skal betale 231 millioner kroner til byen for mere end 130 års brud lovgivningen, ifølge en aftale La Sagrada Familia har lavet med bystyret.

Til gengæld vil kirkens lovmæssige status blive "normaliseret" til næste år, siger Barcelonas borgmester, Ada Colau, ifølge BBC.

Færdig på 100-året for Gaudis død

De mange penge skal gå til at forbedre den offentlige transport til området og forholdene i det omkringliggende kvarter, som oversvømmes af næsten 25 millioner turister om året.

Alle strømmer de til for at opleve, hvad der regnes for den spanske arkitekt Antoni Gaudis største mesterværk. Kirken har også en plads på Unescos verdensarvsliste.

Gaudi overtog byggeriet af kirken, da bygherren blev uenig med den oprindelige arkitekt. Bagefter ændrede han tegningerne drastisk. Men trods 40 års arbejde blev han langtfra færdig.

Gaudi døde i 1926 og siden har tre andre arkitekter arbejdet på kirken, som nu forventes færdig i 2026.

Ifølge Catalan News nævner den nye aftale mellem kirken og Barcelona intet om et af de største udeståender. Det er nødvendigheden af at nedrive flere lejlighedsbygninger, hvis Gaudis plan om en kæmpe trappe til indgangen skal realiseres.