Barnier frygter Johnsons forhandlingskrav: Vi kan ikke nå at blive enige på så kort tid

EU advarer mod en ny 'klippekant-situation' om et år, hvis briterne holder fast i stram tidsplan.

Michel Barnier skal stå i spidsen for det hold, der skal forhandle på EU's vegne i de kommende forhandlinger med Storbritannien. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Storbritannien og

EU
kan umuligt nå at færdigforhandle en aftale, der skal dække handelsforholdene og det øvrige samarbejde, på blot 11 måneder.

Det er meldingen fra Michel Barnier, der skal stå i spidsen for

EU
’s forhandlingsteam, efter at den britiske regering har meddelt, at forhandlingerne skal være afsluttet, inden næste år er omme.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, er der ikke tid nok til at gøre det hele. Men vi vil gøre vores bedste, sagde den franske politiker under en debat i

Europa-Parlamentet
i Strasbourg.

- Hvis vi skal kunne levere varen og sikre det gode forhold på alle områder, er det nødvendigt, at vi bruger mere tid. Så må vi fortsætte samarbejdet og forhandlingerne med briterne efter udgangen af 2020, sagde han og tilføjede, at briterne fortsat mangler at melde ud, hvad de går efter i forhandlingerne.

- Agter Storbritannien at fjerne sig fra vores regelværk – og i givet fald hvor meget? Det er spørgsmålet, vi skal have svar på, og det bliver

afgørende
for vores ambitionsniveau.

En ny klippekant-situation

Briterne forlader efter planen

EU
-samarbejdet den 31. januar næste år. De kommer dog til at følge
EU
’s regler og være en del af det indre marked i resten af 2020, mens forhandlingerne om det fremtidige forhold, heriblandt en ny frihandelsaftale, finder sted.

Tidligere på året blev Storbritannien og

EU
enige om, at de kan forlænge denne overgangsperiode til slutningen af 2022, hvis det skulle blive nødvendigt. Men det afviste den britiske regering i går.

- Vi vil sikre os, at vi kan lande aftalen til tiden, lød det fra den konservative Michael Gove.

Den britiske regering vil nu have skrevet det ind i loven, at et politisk flertal i det britiske underhus ikke kan tvinge den til at bede om en forlængelse, hvis forhandlingerne med

EU
trækker ud.

Men det betyder ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyen, at både briterne og

EU
-borgerne kan risikere at stå med store problemer om bare et år, hvis ikke forhandlingerne er afsluttet inden da.

- Tidsplanen er ekstremt udfordrende, og det giver os meget lidt tid. Og hvis vi ikke kan blive enige om en aftale inden slutningen af 2020, vil vi igen stå over for en klippekant-situation, sagde hun under dagens debat.

- Det vil tydeligvis skade vores interesser. Men det vil komme til at ramme Storbritannien hårdere end os, da vi fortsat vil nyde godt af det indre marked, toldunionen og de 1.700 internationale aftaler, vi har indgået, tilføjede hun.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen frygter en ny "klippekant-situation" om et år. (Foto: Patrick Seeger © Scanpix)

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), udtalte i sidste uge, at hun bakker op om et intenst forhandlingsforløb, som den britiske

premierminister
har lagt op til.

- Jeg synes, at Johnsons ide om et relativt kort forhandlingsforløb for at få det hele på plads er den rigtige måde at gøre det på, sagde hun.

- Der er simpelthen så mange ting, der skal på plads, men ting bliver ikke nødvendigvis bedre af, at man giver hinanden tre-fire år til at få det på plads, siger statsministeren og understreger, at hun fortsat er imod brexit.

Facebook
Twitter