Barsebäck lukker

Det svenske atomkraftværk Barsebäck lukker sin sidste fungerende reaktor næste år. Det har den svenske regering besluttet sammen med Centerpartiet og Vänsterpartiet. Dermed kan danske atomkraftmodstandere se enden på 25 års kamp mod værket.

Barsebäck 2 lukker næste år. Det har den svenske regeringbesluttet sammen med Centerpartiet og Vänsterpartiet.

Dermed lukker den sidste fungerende reaktor på det svenskeatomkraftværk. I 1999 lukkede reaktor 1.

- Vores vision er, at Sverige på langt sigt baserer hele sinenergiforsyning på vedvarende energi, skriver partierne bagbeslutningen i en pressemeddelelse.

Densvenske regering besluttede i 1998 at lukke Barsebäck. Den førsteaf de to reaktorer blev lukket i 1999, og den anden skulle værelukket i år. Det bliver dog tidligst i 2004

Barsebäckligger ca. 23 km fra København

DaBarsebäck blev bygget udmærkede det sig ved at være det førsteatomkraftværk i verden, som havde et filter, der kunne indsamleradioaktivitet - også ved en meget omfattende ulykke

Barsebäcker bygget af Asea-Atom, og består af to kogendevands-reaktorer, derhver genererer en elektrisk effekt på 615MWBarsebäck

Forhandlinger brød sammen

Beslutningen kommer efter, at den statslige atomkraftforhandler, BoBylund, i dag måtte opgive at forhandle en frivillig afvikling afatomkraften på plads med kernekraftindustrien.

Kort efter trådte politikerne på banen, og de tre partier, somudgør et flertal i Rigsdagen, fremlagde deres bud på en fremtidigenergipolitik i Sverige.

Nu er planen, at de ældste svenske reaktorer skal gennemgås etpar år efter, at Barsebäck er lukket - og så kan den næste reaktormåske tages ud af drift mellem 2010 og 2015.

Dansk glæde

Med lukningen kan danske atomkraftmodstandere se enden på 25 årskamp mod værket.

Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen, er meget gladfor meldingen fra den svenske nabo.

- Det er en god dag for København og for hovedstadsregionen. Jegser det som et klart signal om, at et flertal i den svenske rigsdagerkender, at det her atomkraftværk er fejlplaceret og har været detfra starten, siger Jens Kramer Mikkelsen.

Forsvarsminister Søren Gade hilser også beslutningenvelkommen.

- Hvis det er rigtigt, er jeg meget tilfreds med den beslutning.Der var vel en grund til, at de ikke smed atomkraftværket ved sidenaf deres egen hovedstad. Men de havde jo heller ikke behøvet atsmide det ved siden af den danske. Så derfor var det fra starten enfejlplacering.

Han understreger dog, at han ikke har modtaget en officielhenvendelse fra Sverige endnu.

- Noget meget stort

Også for energi- og klimamedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland,er der tale om "noget meget stort". Han var i 1970'erne med til atstarte Organisationen til Oplysning om Atomkraft (OOA) og har sidenkæmpet mod afviklingen af ikke bare Barsebäck, men hele a-kraften iSverige.

- Det er utrolig glædeligt, at svenskerne nu endelig ser ud tilat opfylde det løfte, som man har givet den danske regering. Det eren meget god nyhed. Vi har protesteret mod Barsebäck i mange, mangeår. Det her betyder forhåbentligt indledningen på afviklingen afatomkraften i Sverige, siger Tarjei Haaland.

Ifølge svensk tv går forberedelserne til lukningen i gang meddet samme.