"Hvad skal væk, Barsebäck! Hvad skal ind, sol og vind!"
Sådan lød protesterne i 1980'erne mod det svenske atomkraftværk, hvis sidste reaktor lukkede og slukkede i 2005.
Nu mener ejerne af Barsebäck, at vejen kan være banet for et nyt atomkraftværk - blot 15 kilometer inde i landet fra Barsebäckværket, fordi Sverige har fået en ny, blå regering.
- Der kommer positive signaler fra den nye regering, siger den administrerende direktør i Barsebäck Kraft, Åsa Carlson til SVT.
I videoen herunder kan du se en af protestmarcherne mod Barsebäck.
Drømmen om et nyt atomkraftværk har været der længe, men for knap to uger siden fik Sverige ny regering, der på grund af høje elpriser var gået til valg på blandt andet at udbygge atomkraften.
I dag kommer omkring 30 procent af Sveriges el fra atomkraft, og den nye regering vil afsætte 400 milliarder svenske kroner til kreditgarantier til virksomheder, der vil udbygge atomkraften yderligere.
- I dag har vi ikke nok energi i Skåne, og vi vil gerne bidrage til løsningen, siger Åsa Carlson.
Kræver lovændring
Det kræver imidlertid en lovændring for overhovedet at få lov at bygge et atomkraftværk, og tilladelsesprocesserne kan være langstrakte, ifølge SVT.
- Vi foretrækker, at der er bred enighed, der understøtter de langsigtede spilleregler, der skal til, før nogen overhovedet tør satse her, siger direktøren i Barsebäck Kraft.
Virksomheden Uniper, der ejer Barsebäck Kraft og Barsebäckværket, har dog allerede lagt planer om at bygge en Clean Energy Park - inden nedrivningen af Barsebäckværket er færdig i 2028.
- Allerede inden vi er færdige, vil vi anlægge Barsebäcks Energipark, hvor vi vil udvikle og udforske fossilfrie og CO2-neutrale løsninger. Det kan være sol- og vindenergi, brint og kernekraft, siger direktøren.
Hun kan ikke sige præcist, hvor stort et atomkraftværk Uniper ønsker at bygge. Det kan være et atomkraftværk i fuld skala eller en mindre reaktor.
'Jeg tror, Sverige vil høre fra Danmark'
Herhjemme var modstanden mod kernekraft stor både i 1970'erne, da Barsebäckværket blev opført lige over for København, og senere i 1980'erne, hvor tusinder af demonstranter gik på gaden i protest.
- Jeg tror, Sverige vil høre fra Danmark, hvis de har tænkt sig at gennemføre det her, siger Bente Miellier, der i dag er 73 år og en af pionererne i Organisationen til Oplysning om Atomkraft (OOA).
- Det er absurd, siger 79-årige Siegfried Christiansen, der også var pioner i OOA, ved udsigten til ny svensk atomkraft.
Herunder kan du se et interview SVT har lavet med Bente Miellier og Siegfried Christiansen.
Kriseramt selskab bag Barsebäck
Det er imidlertid ikke kun Barsebäck, der kan trække overskrifter. Det kan virksomheden bag, Uniper, også.
Uniper er et tysk gasselskab, den største importør af russisk gas i Tyskland, der blev hårdt ramt, da russerne skruede ned for gasleverancerne.
I sommer gik Tysklands regering gik ind og købte 30 procent af det kriseramte selskab i forbindelse med en omfattende redningspakke. Og ifølge Bloomberg News, er den tyske stat i forhandlinger om helt at overtage Uniper.