"Barsk lektie" til Ukraines præsident: Skal nu kæmpe mod joker

Første runde af Ukraines præsidentvalg er foregået frit, men ikke uden anmærkninger, lyder det fra valgobservatører.

Ukraines siddende præsident, Petro Porosjenko, er i kamp for at beholde sit job efter den 41-årige komiker Volodymyr Zelenskij har taget føringen efter første valgrunde. (Foto: KAYHAN OZER © Scanpix)

Efter ukrainerne i går tog hul på første runde af præsidentvalget, står befolkningen nu over for et valg imellem to meget forskellige muligheder som landets kommende præsident: Ham, de kun kender alt for godt, og ham, de overhovedet ikke kender. I hvert fald ikke som politiker.

For i tråd med meningsmålinger er komiker og skuespilleren Volodymyr Zelenskij kommet sejrrigt ud af første valgrunde. Med næsten alle stemmer talt op, fører han stort med godt 30 procent af stemmerne mod den siddende præsident, Petro Porosjenko, der har fået 16 procent af stemmerne.

Den ukrainske komiker og skuespiller Volodymyr Zelenskij vandt første runde af det præsidentvalget, men da han ikke har fået mindre end 50 procent af stemmerne, fortsætter valget i en anden valgrunde. (Foto: GENYA SAVILOV © Scanpix)

Landets tidligere premierminister Julia Tymosjenko har indtil videre fået omkring 13,24 procent af stemmerne fra de omkring 18 millioner ukrainere, der i går valgte at gå til stemmeurnerne for at vælge mellem de i alt 39 kandidater.

Godkendt valg, men med stemmekøb og magtmisbrug

Et valg, som OSCE's internationale valgobservatører har beskrevet som aggressivt, men frit.

Ved et pressemøde i eftermiddag slog valgobservatører fra blandt andet Nato's parlamentariske forsamling fast, at "borgerne har haft mulighed for at udtrykke deres fri vilje". Men de noterer sig dog i en flere sider lang afrapportering, at der undervejs har været tilfælde af misbrug af statsmidler og køb af stemmer, der bidrager til at underminere troværdigheden af valget.

Samtidig beklager valgobservatørerne, at det ikke har været muligt at gennemføre valget i hele landet, heriblandt de separatistkontrollerede områder i Donetsk og Luhansk-regionen.

- Jeg beklager meget, at ikke alle har kunnet stemme, fordi Rusland ulovligt har annekteret Krim og fortsat står bag den militære aggression i det østlige Ukraine, siger Michal Szczerba, der leder delegationen fra Natos parlamentariske forsamling.

Fravalg af Porosjenko

Flere politiske kommentatorer har påpeget, at resultatet af første valgrunde mere skal ses som et nederlag for den siddende præsident, Petro Porosjenko, end en sejr til Volodymyr Zelenskij.

Den tidligere premierminister og præsidentkandidat Julia Tymosjenko har fået omkring 13 procent af stemmerne i første valgrunde. (Foto: Oleg Petrasiuk © Scanpix)

De få procentpoint, der adskiller Porosjenko og Julia Tymosjenko, har da også fået sidstnævnte til at anfægte det foreløbige valgresultat. Hun insisterer på, at tallene viser, at hun og ikke Porosjenko - indtager andenpladsen.

- Hvis Porosjenko vinder, vil det være enden på vores demokrati, lød det i aftes fra Ukraines tidligere premierminister.

Selv har Porosjenko beskrevet sin andenplads som en "barsk lektie" og præsidenten, der med valgord som "hæren, sproget, troen" har appelleret til konservative vælgere, har allerede indledt kampen mod sin modstander.

Blandt andet har han beskyldt Zelenskij for at være en marionet for oligarken Igor Kolomojskij, der hører til blandt de allerrigeste i Ukraine og for at være til gavn for Putin.

- Putin drømmer om en blød, underdanig, grinnende, uerfaren, svag, ideologisk amorf og politisk usikker præsident. Har vi tænkt os at give ham den gave?

- Jeg vil gerne minde alle om, at det her ikke er en joke. Det er valget af landets øverstbefalende, sagde Petro Porosjenko.

Anden valgrunde i Ukraines præsidentvalg finder sted den 21. april.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk