Baseball-kamp flyttes fra Georgia som reaktion på kontroversiel valglov -Trump opfordrer til boykot

USA's nationalsport er blevet blandet ind i et politisk skænderi om adgang til stemmeurnerne.

Den tidligere præsident blander sig i debatten om Georgias kontroversielle valglov. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

- Boykot baseball og alle de woke firmaer, der blander sig i frie og fair valg.

Sådan lyder meldingen fra Donald Trump.

Der er i månedsvis blevet reklameret for den stjernespækkede All-Star-kamp i juli. Men nu bliver den flyttet fra Truist Park i Atlanta, og det betyder tabte indtægter for området. (Foto: TODD KIRKLAND © Scanpix)

Den tidligere præsidents opfordring til en boykot kommer, efter det store baseballforbund Major League Baseball (MLB) i går meddelte, at man flytter en stor baseballkamp fra storbyen Atlanta.

Det sker som en direkte reaktion på en ny kontroversiel valglov i staten.

Her lyder udmeldingen fra MLB's direktør, Rob Manfred, at en boykot er "den bedste måde at demonstrere vores værdier som sport".

- Major League Baseball støtter fundamentalt stemmeret for alle amerikanere og er imod begrænsninger af adgangen til stemmeboksen, lød det i går fra Manfred.

Og det er en beslutning, som flere republikanere - herunder den tidligere amerikanske præsident - er vrede over.

- Baseball mister allerede mange fans, og nu vil de forlade Atlanta med deres All-Star-kamp, fordi de er bange for Demokraterne på den radikale venstrefløj, lyder det blandt andet i en pressemeddelelse fra den tidligere amerikanske præsident ifølge The Hill og Fox News.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

"Jim Crow på steroider"

Ifølge Donald Trump og Georgias guvernør, Brian Kemp, er den nye valglov i Georgia nødvendig for at afholde sikre og retfærdige valg.

Det er der dog langt fra enighed om. Demokrater såvel som borgerretsorganisationer beskylder loven for at være et slet skjult forsøg på at begrænse særligt sortes stemmeret.

Guvernør Brian Kemp er gået i kødet på baseball-ligaen MLB på Twitter:

Valgloven betyder blandt andet, at man begrænser perioden, hvor vælgerne kan anmode om at brevstemme, mens de såkaldte "drop boxes", hvor man nemt kan aflevere sin stemmeseddel, også vil blive begrænset.

Alex Wan, der er valgansvarlig for Fulton County i Georgia, har udtalt, at dele af den nye lov svarer til "at sætte en ræv til at vogte høns".

Tidligere på ugen gav præsident Biden sin støtte til en eventuel beslutning om at rykke MLB's stjernespækkede All-Star-kamp ud af Georgia. Her betegnede han Republikanernes stramninger som "Jim Crow på steroider" med henvisning til de såkaldte Jim Crow-love, der i et århundrede holdt sorte uden for det politiske liv i USA.

Demokraten Stacey Abrams, der tidligere har stillet op som guvernør i Georgia, siger, at hun er skuffet over, at kampen bliver rykket fra Atlanta, men samtidig har hun ros tilovers for beslutningen fra baseball-spillerne, klubejerne og ligaen.

Hun siger, at skylden ligger hos statens republikanere, der vedtog den nye valglov.

- De prioriterede at gøre det sværere for farvede mennesker at stemme frem for den økonomiske velstand for alle Georgia-borgere, skriver hun.

Flere stater går samme vej

Det traditionelt republikanske Georgia er med årene blevet mere af en svingstat, og ved det sidste præsidentvalg lykkedes det demokraten Joe Biden noget overraskende at vinde staten. Det skete med blot 11.779 ud af de knap fem millioner stemmer.

Og ved omvalget i januar gik begge Georgias senatspladser til demokrater.

Det fik store konsekvenser for magtbalancen i Washington, da Demokraterne dermed fik magten over både Repræsentanternes Hus, Senatet såvel som Det Hvide Hus.

Omvendt ser det dog ud i selve Georgia, hvor Republikanerne sidder på magten i Statssenatet og Repræsentanternes Hus, mens Brian Kemp har nøglerne til guvernørboligen.

Og med den nye valglov forsøger de altså at sikre, at det forbliver sådan, mener kritikerne.

Beslutningen fra MLB kom efter flere dages pres fra borgerrettighedsorganisationer og lægger sandsynligvis pres på andre selskaber, der overvejer at trække sig fra Georgia, beretter New York Times.

Coronakrisen betød, at der blev åbnet for flere alternative måder at stemme på under valget i november. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Georgia er dog langt fra den eneste stat, der vil stramme valglovene. Siden præsidentvalget sidste november, hvor Trump-fløjen utallige gange kom med udokumenterede påstande om udbredt valgsvindel, har flere republikanske stater kigget på mulighederne for at stramme reglerne for stemmeafgivelse.

Det gælder blandt andet i Texas, hvor statens senat tidligere på ugen godkendte en lov, der begrænser valgstedernes åbningstid, gør op med drive-in-valgsteder og begrænser muligheden for at brevstemme.

Det har ført til kritik fra blandt andet de store selskaber Dell Technologies og American Airlines, skriver New York Times.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk