Basil Hassans hustru lægger sag an mod Holland for at komme hjem

Sammen med en gruppe hollandske kvinder har Basil Hassans hustru krævet at komme hjem fra Syrien.

Billedet her af Basil Hassan er taget, mens han har opholdt sig hos Islamisk Stat. Det er et af de eneste billeder af Basil Hassan, der er blevet offentliggjort.

En hollandsk hustru til den danske terrorist Basil Hassan har sammen med en større gruppe kvindelige syrienkrigere lagt sag an mod den hollandske stat.

Gruppen af kvinder ønsker, at Holland skal hjemtage dem og deres børn, der lige nu sidder fanget i syriske lejre, efter at de angiveligt har været en del af terrororganisationen Islamisk Stat. Holdningen fra den hollandske regering har hidtil været, at man ikke ønskede at hjemtage kvinderne og børnene.

I en civil retssag i Haag har en dommer mandag besluttet, at 'den hollandske stat skal gøre så meget som muligt for at få IS-børn hjem'. Det skriver den hollandske avis Algemeen Dagblad.

Samtidig slår dommeren fast, at Holland ikke er forpligtet til at hjemtage kvinderne.

- Der er en reel mulighed for, at børnene kommer hjem, siger Andre Seebregt, advokat for flere af kvinderne, til Algemeen Dagblad.

Den hollandske premierminister Mark Rutte siger til hollandske medier, at man nu vil læse dommen nøje. Det er ikke afgjort, om den hollandske stat vil anke dommen.

Eksperter og juridiske eksperter er mandag eftermiddag uenige om, præcis hvilken betydning dommen vil få.

- Børnenes fremtid er stadig uvis. Staten skal nu hjælpe dem, men kun hvis situationen ikke er farlig for hollandske embedsmænd og situationen er meget kompleks i området, siger Cyril Rosman, journalist fra Algemeen Dagblad, der følger retssagen.

Informerede dansk familie om Basil Hassans død

Den 23-årige Ojone Igala er blandt de 23 hollandske kvinder, som står bag det civile søgsmål. Tilsammen har kvinderne 55 børn.

Hendes navn og oplysninger om blandt andet alder og fødested fremgår af de hollandske retsdokumenter, som DR har set.

Ojone Igala rejste til Syrien i 2014, hvor hun først var gift med en IS-kriger fra Bangladesh.

Da Ojone Igalas første mand blev dræbt, giftede hun sig med danske Basil Hassan.

Han er mistænkt for drabsforsøget på Lars Hedegaard og mistænkt for at være central i et formodet dansk terrornetværk.

- Livet med Basil var godt. Han var en god mand med meget tålmodighed. Han forlod hjemmet tidligt om morgenen og kom hjem sent. Han talte aldrig om, hvad han lavede, har Ojone Igala tidligere fortalt til DR.

Flere andre kilder har bekræftet over for DR, at den hollandske kvinde hos Islamisk Stat har været gift med Basil Hassan og at de sammen fik barn i foråret 2017.

Ojone Igala befinder sig i dag i den syriske fangelejr Al Hol sammen med to børn på fire og to år, som begge er født i Raqqa. Det er barnet på to år, der er Basil Hassans datter. Familien har været i Al Hol-lejren siden marts 2019 og var således blandt de allersidste IS-tilhængere til overgive sig ved gruppens sidste bastion i det østlige Syrien.

Basil Hassan, der lige nu er omdrejningspunktet i en stor dansk terrorsag, er ifølge flere efterretningstjenester en af de syrienkrigere, der har været højtplaceret hos Islamisk Stat.

I juli 2017 kontaktede Ojone Igala den danske familie til Basil Hassan og meddelte, at han var blevet dræbt i Syrien. Disse oplysninger er aldrig officielt blevet bekræftet, og danske myndigheder har de seneste år arbejdet ud fra, at han stadig kan være i live.

Ojone Igala har fortalt til DR, at hun har talt med danske myndigheder i Al Hol-Lejren.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter