Beboere i berygtet australsk asyllejr graver brønde for at få vand

FN kræver mad og drikkevand til 600 mænd i berygtet australsk asyllejr.

Ingen mad, intet rent drikkevand og ingen medicinsk behandling.

Det er virkeligheden for 600 mandlige flygtninge og asylansøgere i en australsk asyllejr på stillehavsøen Manus i Papua Ny Guinea. Det oplyser FN’s menneskerettighedskontor.

Frygt for humanitær nødsituation

FN frygter en 'humanitær nødsituation' og kræver handling fra de australske myndigheder.

I næsten en uge har myndighederne haft lukket for drikkevand, strøm, kloakering og adgang til mad og medicinsk behandling. Derfor er flere asylansøgere nu begyndt at grave brønde for at skaffe vand.

Mange demonstranter er også gået på gaden i Australien i protest over myndighedernes behandling af asylansøgerne.

Til trods for ingen mad og vand nægter de mandlige flygtninge og asylansøgere at forlade lejren. De frygter nemlig, at de vil blive angrebet af lokalbefolkningen. Det skriver CNN.

De lokales frygt er ikke uden grund. Efter at flygtningene og asylansøgerne har haft mulighed for at komme ud af centret, har der været flere sammenstød mellem dem og de lokale.

I morgen vil domstolen i Papua Ny Guinea beslutte, om myndighedrne skal genoprette adgangen til mad, vand og strøm.

Kritiske forhold

FN og flere andre menneskerettighedsorganisationer har adskillige gange kritiseret forholdene i asyllejren.

Tidligere i år blev det også besluttet af myndighederne i Australien og Papua Ny Guinea, at man vil lukke lejren på Manus. Det sker, efter at højesteretten i Papua Ny Guinea dømte den ulovlig.

De mange flygtninge og asylansøgere skal derfor flyttes til et nybygget transitcenter ved byen Lorengau, der også ligger på Manus.