Bedste italienske olivenolie er forfalsket

De italienske myndigheder anslår, at 80 procent af den bedste oliven-olie, der skulle være italiensk, i større eller mindre grad er forfalsket.

Det italienske told- og skattevæsen er ved at kulegrave salget af olivenolie.

En ny fødevareskandale er på vej i Italien. Myndighederne anslår, at 80 procent af den bedste olivenolie "Made in Italy" er helt eller delvist forfalsket.

Det er avisen La Repubblica, der ruller sagen op over flere artikler. Avisen kommer frem til, at etiket-svindel mere er reglen end undtagelsen, når italienerne sælger deres berømte Ekstra Jomfru Olivenolie, der er koldpresset helt mekanisk.

Kilderne til historien er det italienske told og skattevæsen, der er i gang med at kulegrave salget af olivenolie - en omsætning til 35 milliarder kroner.

Ingen navne endnu

Undersøgelsen er endnu ikke færdig, og derfor nævner avisen ingen navne, men den konkluderer, at der findes en oliemafia. Den tjener milliarder på at blande dyr italiensk olivenolie op med billigere olivenolie fra nabolandene Spanien, Grækenland, Tunesien og Marokko på den anden side af Middelhavet.

Officielt importerer Italien mere end dobbelt så meget olivenolie, som det eksporterer, og det er kendt, at italienerne sælger blandinger, hvor der står, at det stammer fra lande i EU.

Advarede for fire år siden

Mere overraskende er det, at rene italienske kvalitetsprodukter også er blandet op.

Forbrugerorganisationer advarede allerede for fire år siden mod den italienske svindel.

Nu skriver La Repubblica, at der er et kartel af olivenolie, der akkumulerer enorme gevinster.

Facebook
Twitter