'Befri Michigan': Protester mod nedlukningen støttes af Donald Trump

Den amerikanske præsident lader til at sympatisere med demonstrationer mod coronarestriktioner.

Ikke alle borgere i Michigan bakker op om de coronarestriktioner, som delstatens guvernør, Gretchen Whitmer, har indført. (Foto: SETH HERALD © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, ser ud til at bakke op om protesterne i delstaterne Minnesota, Michigan og Virginia, hvor borgere er gået på gaden for at demonstrere imod de restriktioner, som delstaternes guvernører har indført for at begrænse spredningen af coronavirus.

I en serie af tweets skrevet med versaler står der på præsidentens profil 'LIBERATE MINNESOTA', 'LIBERATE MICHIGAN og 'LIBERATE VIRGINIA, and save your great 2nd Amendment. It is under siege!'

De demokratiske guvernører i de tre stater har alle indført restriktioner, som har vakt stor vrede blandt dele af befolkningen.

Trumps tweet om Virginina indeholder desuden en kritik af den nylige stramning af våbenlovgivningen i delstaten.

Torsdag blokerede demonstranter regeringsbygningen i Michigan, mens der blev sunget 'Lock her up' adresseret mod statens guvernør, Gretchen Whitmer, der tidligere har kritiseret Donald Trump og hans administrations håndtering af coronakrisen.

  • Der blev demonstreret i Lansing i Michigan tilbage i april mod delstatens guvernør, Gretchen Whitmer, der har indført adskillige restriktioner for at begrænse coronasmitten. (arkiv) (Foto: JEFFREY SAUGER)
  • Der var delvist lukket ned i Michigan frem til 30. april, men restriktionerne mod blandt andet at besøge venner blev forlænget over sommeren. (arkiv) (Foto: SETH HERALD)
  • Demonstranterne har flere gange blokeret trafikken flere steder i Lansing. (arkiv) (Foto: JEFFREY SAUGER)
  • Michigans guvernør, Gretchen Whitmer, anerkendte, at den delvise lukning ramte statens borgere økonomisk, men sagde flere gange: 'It is better to be six feet apart right now than six feet under'. 'Six feet under' er slang for at blive begravet. (arkiv) (Foto: JEFFREY SAUGER)
  • En del af demonstranterne i Michigan er samtidig tilhængere af Donald Trump, der bakkede dem op på Twitter. (arkiv) (Foto: SETH HERALD)
  • "Trump Unity" står der foran statens regeringsbygning i Lansing i Michigan. (arkiv) (Foto: SETH HERALD)
1 / 6

Fredag appellerede Gretchen Whitmer til, at coronakrisen ikke blev gjort til en politisk sag, men det løb er muligvis allerede kørt.

Donald Trump har tidligere ikke holdt sig tilbage i krigen på ord med landets guvernører, hvor det særligt har slået gnister mellem præsidenten og Californiens guvernør, Gavin Newsom, samt New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, som på skift har beskrevet hinanden som mere eller mindre inkompetente.

Heller ikke Andrew Cuomo gik fredag fri af Donald Trumps Twitter-udbrud.

- Guvernør Cuomo burde bruge mere tid på "at handle" og mindre tid på at "beklage sig". Kom i gang med arbejdet. Hold inde med snakken, skriver præsidenten blandt andet.

Op til guvernørerne at åbne samfundet

Donald Trumps tweets kommer midt i en turbulent uge, hvor han mandag gjorde det klart, det er ham og ham alene, der kan igangsætte en genåbning af USA, hvor stort set samtlige stater i øjeblikket er delvist lukket ned.

- Når man er præsident for USA, så er ens autoritet fuldkommen, og sådan er det. Den er total. Det ved guvernørerne, lød det fra Donald Trump, hvis udtalelser kastede adskillige 'kan det nu også passe?'-artikler af sig i amerikanske medier.

Præsidenten har ikke beføjelser til direkte at bestemme, hvad der skal ske i de enkelte delstater. Kort fortalt skyldes det, at de enkelte delstaters selvstændighed og suverænitet er sikret i den amerikanske forfatning.

Trump kan dog tilskynde en genåbning ved at gøre livet særdeles vanskeligt for guvernørerne. De to billioner dollars store økonomiske hjælpepakker, som Kongressen har vedtaget, bestemmer præsidenten til dels over. Og han har ikke lagt skjul på, at han er villig til at fordele dem efter, hvordan guvernørerne i de enkelte delstater reagerer.

Tonen var en lidt anden, da han i aftes igen talte om planerne for en genåbning af USA.

- Inden for en meget overskuelig fremtid... Det vil være op til guvernørerne, vi vil samarbejde med dem og hjælpe dem, men det vil være op til guvernørerne. Jeg tror, vi vil se en del stater begynde at åbne igen, lød det fra Donald Trump.

Donald Trump har ved flere lejligheder givet udtryk for, at han gerne ser delstaterne genåbnet hurtigt af hensyn til økonomien.

Rettelse 4. maj: Artiklen og faktaboksen er blevet ændret, så det fremgår tydeligt, hvilke beføjelser USA's guvernører og præsident har.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk