Beijing skruer ned for kul - men op for gas

Kina står over for enorme udfordringer på miljøområdet, og kul er en af de helt store miljøsyndere. I Beijing er man derfor i fuld gang med at afvikle brugen af kul.

Et højhus i Beijing på en dag, hvor smog har sænket sig over Kinas hovestad. (Foto: Kim Huyng Hoon © Scanpix)

I løbet af 2016 vil det sidste af Beijings i alt fire største kulkraftværker indenfor bygrænsen lukke og slukke. Det første lukkede i juli sidste år, og i sidste uge kunne regeringen meddele, at lukningen af endnu et kraftværk var en realitet.

Lukningerne af kulkraftværker er et led i den plan, der skal sikre Beijing-borgerne renere luft. Tunge, sundhedsskadelige smog-tåger ligger ofte tungt over byen, og masker med filtre er en lige så almindelig del af Beijing-borgernes garderobe som hue og halstørklæde.

Ikke sjældent ligger niveauet af de små farlige PM2.5 partikler, der sætter sig i lunger og blodbanen, 10-20 gange over den grænse, som Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler.

Ensidig fokus på vækst

Det er Kinas ensidige fokus på vækst, der har skabt et alarmerende højt forureningsniveau, og som i Beijing er dobbelt så højt som landsgennemsnittet.

De fire kulkraftværker, der ligger inden for Beijings bygrænse, bliver udskiftet med fire nye kraftværker, der skal køre på naturgas.

Gas udleder mindre CO2 end kul, men da Kinas økonomi stadig vokser, og behovet for energi fortsat stiger, vil Kinas udledning af CO2 også vedblive med at stige på trods af skiftet fra kul til gas. De nye gasanlæg vil kunne producerer over dobbelt så meget strøm som de nuværende.

I Beijing er planen, at man inden 2017 skal have sænket sit kul-forbrug med 13 millioner ton fra det oprindelige niveau på 23 millioner ton i 2012 til 10 millioner ton i 2017.

Greenpeace i Beijing kalder 2017-målet for modigt:

- Det er skridt i den rigtige retning. Vi håber, at Beijing kan tjene som et eksempel for andre storbyer i Kina. Hvis planerne altså realiseres. Det vil vi glæde os til at se, siger klima- og energimedarbejder, Li Yan til DR.

Greenpeace har foretaget udregninger baseret på national statistik, der angiver Kinas omtrentlige udledning af CO2 fra afbrænding af fossile brændsler. Tallene viser et fald i 2014 på én procent. Det er det største fald i 30 år.

Der er dog lang stadig langt igen, før Kina er i mål. Kina er fortsat verdens største udleder af CO2, fordi der brændes så meget kul, olie og gas af.

Ifølge en rapport fra Global Carbon Budget fra 2014, stod Kina for 28 procent af de samlede CO2-udledninger i verden. Til sammenligning udleder EU 10 procent mens USA udleder 14 procent.

Undersøgelsen har også kigget på udledningen af CO2 per borger. Her har USA fortsat den højeste udledning pr. person med 16,5 ton om året. I Kina er den gennemsnitlige udledning dog steget til 7,2 ton per indbygger.

Dermed har Kina nu overhalet EU, som udleder 6,8 ton per europæer.

Borgerne presser regeringen

Det er en større miljøbevidsthed blandt almindelige mennesker, der i disse år øger presset på regeringen for at gøre noget ved problemet. Ledende eksperter advarer desuden om truende miljø- og sundhedskatastrofer.

Ikke mindst presser det internationale samfund på for at få Kina til at tage ansvar. Kina har indtil videre ikke villet forpligte sig til juridisk bindende internationale klimaaftaler. Dog lovede Kina i november sidste år under APEC topmødet, at landets CO2-udslip skal toppe i 2030.

Udmeldingen har bragt håb om, at kineserne vil gå med til en bindende aftale, ved FN's klimakonference i Paris senere i år.

I 2013 udgjorde kul 72 procent af Kinas samlede energiforbrug. Det tal skal i 2020 være faldet til 62 procent. Målet skal nås ved blandt andet at fordoble andelen af kapacitet fra vand-, vind- og solenergi.

Kinas vil også udvide den kapacitet, der stammer fra atomkraft, og som i øjeblikket udgør cirka 1,5 procent af den samlede energiproduktion.