Beijing strammer coronagrebet op til vinter-OL: 'Lad være med at bestille ting fra udlandet'

Kina hæver beredskabet op til vinter-OL. I dag registrerede myndighederne de højeste coronatal i knap to år.

Kina griber hårdt ind for at holde covid-19 nede. Som her i Tianjin i sidste uge, hvor byens 14 millioner indbyggere skulle i isolation og testes efter omkring 20 bekræftede coronatilfælde. (Foto: CHINA DAILY © Ritzau Scanpix)

I næste måned starter vinter-OL i Kina, og dermed venter der en stor mulighed for det kinesiske styre for at promovere landet.

Men med det oplagte udstillingsvindue ligger der også en risiko for ridser.

For mens optakten i den vestlige verden i høj grad har handlet om flere landes diplomatiske boykotter, så er omikronvarianten også begyndt at spøge.

I dag nåede de kinesiske coronatal nemlig det højeste niveau siden marts 2020, beretter The Guardian.

Og det bliver der ikke taget let på fra kinesisk side.

De kinesiske smittetal er lave, men myndighederne frygter større spredning op til vinter-OL. Bemærk, at dagens stigning ikke er med i grafen. (© Ourworldindata.org)

'Lad være med at bestille ting fra udlandet'

Siden i går har Kina registreret 223 nye coronatilfælde.

Det er et tal, som de fleste lande nok ville tage imod med kyshånd, men i Kina er der indført en såkaldt nul smitte-strategi, og i de seneste uger har Kina flere gange indført drastiske restriktioner for at kvæle lokale udbrud.

Herunder i den nordkinesiske by Tianjin nær Beijing, hvor megabyens 14 millioner indbyggere for en uge siden fik besked om at isolere sig, indtil de er blevet testet, efter omkring 20 personer var blevet konstateret smittet med covid-19.

Borgerne i Tianjin kunne ikke få en "grøn" kode på deres smitteopsporings-app, før de testede negativ. Den grønne kode er et krav i Kina, hvis man vil bruge offentlig transport samt i mange andre situationer. (Foto: CHINA DAILY © Ritzau Scanpix)

Kort forinden gjaldt det storbyen Xi'an med 13 millioner indbyggere, som blev lukket ned ned.

Derudover har landet fortsat indrejseforbud med få undtagelser.

Nu opfordres borgerne i Beijing, hvor vinter-OL finder sted, så til at være særligt opmærksomme på pakker fra udlandet.

- Omikronvarianten spredes hurtigt, så vær opmærksomme, lad være med at bestille ting fra udlandet, sørg for at bære handsker, undlad at åbne pakken indendøre. Hvis du bliver nødt til det, så rens pakken med sprit og vask dine hænder, lyder opfordringen i dag fra Pang Xinghuo, der er næstformand for Beijings svar på Statens Serum Institut, skriver The Guardian.

Opfordringen kommer, efter myndighederne i den kinesiske hovedstad er nået frem til, at et lokalt tilfælde af omikron, som blev opdaget i byen i weekenden, kom fra en pakke sendt fra Canada - og altså ikke en af de kinesiske provinser, hvor der er små lokale udbrud.

Myndighederne har reageret prompte ved at sætte den smittede persons familie, postbuddet og flere end 60 nære kontakte i karantæne, mens 16.000 personer i vedkommendes nabolag er blevet coronatestet.

Det er ikke første gang, at de kinesiske myndigheder beskylder udenlandske varer for at være skyld i smittetilfælde, men flere eksperter stiller spørgsmålstegn ved teorierne, påpeger The Guardian.

Almindelige kinesere får ikke mulighed for at købe billet til det forestående vinter-OL. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

Kritisk tid

Tilbage i september oplyste Kina, at årets vinter-OL i Beijing bliver uden udenlandske tilskuere på grund af frygt for smittespredning. I dag blev coronaskruen så strammet yderligere.

De kinesiske arrangører oplyser nemlig, at næste måneds olympiske lege bliver afviklet uden et bredere publikum. Det betyder, at der ikke på normal vis vil blive solgt billetter, men at de i stedet vil blive distribueret til målrettede grupper af folk. Det oplyses ikke i detaljer, hvordan billetterne fordeles.

De fleste af de kinesiske smittetilfælde er lokaliseret i Tianjin-provinsen nær Beijing, og det skaber frygt for en opblussen på det værst tænkelige tidspunkt omkring hovedstaden.

En række kinesiske byer har allerede hævet coronaberedskabet, fordi Kina i dag tager hul på landets store rejseperiode i forbindelse med kinesisk nytår i slutningen af måneden.

  • Sådan så en af de store rejsedage op til kinesisk nytår ud i 2019. (Foto: China Stringer Network © Ritzau Scanpix)
  • I år foregår det under langt mere kontrollerede forhold på grund af covid-19. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Højtiden har tradition for at være verdens største menneskevandring, og de kinesiske myndigheder frygter, at lokale smitteudbrud breder sig, når flere hundrede millioner kinesere bevæger sig rundt i landet. Derfor kræver myndighederne nu, at rejsende indrapporterer deres rejseplaner flere dage i forvejen, skriver Reuters.

I millionbyen Yulin i det sydlige Kina kræver bystyret ifølge The Guardian, at tilrejsende kinesere udfylder en formular online inden indrejse - et system flere europæiske lande benytter ved udlandsrejser.

Vinter-OL begynder 4. februar og varer 17 dage.