Bekymrede førstegangsvælgere i Nordirland: 'Jeg overvejer at flytte til Canada'

På Belfast Metropolitan College fortæller elever, at de frygter at vokse op i Storbritannien efter brexit.

David Clegg stemte på DUP og frygter en fremtid med brexit.

Det britiske valgs helt store sejrherre er premierminister Boris Johnson, der har sikret De Konservative et meget klart flertal.

Valgsejren giver Johnson klart mandat til at føre briterne ud af EU den 31. januar næste år.

Underhuset tæller 650 mandater. 18 af disse mandater er valgt i Nordirland. Og her ser et par unge førstegangsvælgere til med stor uro efter valgresultatet.

- Jeg overvejer at flytte til Canada, siger David Clegg, der stemte Democratic Unionist Party (DUP).

- Nordirland er bare blevet slæbt ind i brexit, siger Ziphius Makin, der stemte Sinn Fein.

DR Nyheder har mødt de to 18-årige studerende foran Belfast Metropolitan College, og du kan høre mere fra dem i videoerne sidst i denne artikel.

Men før vi skal høre mere om deres bekymringer, så lad os lige tage et kig på, hvordan stemmerne blev fordelt i Nordirland:

  • DUP: 8 (-2)

  • Sinn Féin: 7 (-)

  • Social Democratic & Labour Party (SDLP): 2 (+2)

  • Alliance Party: 1 (+1)I parentes er angivet udviklingen siden 2017.

De to partier, som vores førstegangsvælgere støttede, DUP og Sinn Féin, red efter sidste parlamentsvalg på respektive bølger af succes til Westminster.

Her to og et halvt år efter er DUP og Sinn Féins andel af de samlede stemmer faldet med henholdsvis 5,4 procent og 6,7 procent siden valget i 2017.

Sinn Féin betyder "os selv", og det venstreorienterede parti søger at genforene den irske ø - ved at samle Irland med Nordirland til en samlet og selvstændig republik. Partiet indtager ikke deres pladser i Underhuset, hvorfor deres stemmer ikke tæller, når der holdes afstemninger i parlamentet.

DUP er højreorienteret og agerede støtteparti bag de Konservative regeringer under Theresa May og Boris Johnson. Partiet går ind for, at Irland forbliver en del af unionen.

Hvad betyder det for os?

Selvom brexit nu gennemføres ved udgangen af januar, vil Storbritannien stadig fortsætte med at følge alle EU's regler frem til udgangen af 2020. Briterne vil stadig betale til EU's budget et stykke tid endnu, og alle EU-borgere i Storbritannien vil bevare deres rettigheder til pension, sygesikring og så videre.

Tilbage i Belfast står David Clegg, der som førstegangsvælger stemte DUP. Han kan ikke overskue, hvad konsekvenserne af brexit kan blive, og han overvejer at flytte til Canada, hvor levestandarden ifølge ham er højere:

- Jeg har været der de tre sidste somre. Jeg har familie i Edmonton (by i Canada, red.). Jeg har venner i hele landet, siger han.

For ham er usikkerheden over brexit svær at have med at gøre.

- Jeg er faktisk ret bange, for vi ved ikke, hvad der sker med brexit. Alting skifter hver uge. Jeg vil bare gerne vide, hvad brexit bliver. Og hvornår vi får det, siger han og fortsætter:

- Jeg vil gerne vide, om det er det bedst for mig at blive i Storbritannien, eller om jeg skal flytte.

Det er "forfærdeligt"

Boris Johnson har udtalt, at der maksimalt må bruges ét år på at indgå en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien. Flere har sået tvivl om, hvorvidt det er realistisk.

- Når det kommer til brexit, har jeg intet ønske om at spå, lød det tidligere på dagen fra Charles Michel, der i begyndelsen af måneden overtog posten som formand for Det Europæiske Råd efter Donald Tusk.

Ziphius Mackin, Sinn Fein-vælger, siger, at det er ”forfærdeligt” at være den blandt den første generation, der skal vokse op i Storbritannien efter brexit

- Nordirland er bare blevet slæbt ind i det. Vi er ingenting set fra Storbritannien eller fra kontinentet, siger han og fortsætter:

- De (briterne, red.) kan ikke lide os, fordi vi har så stor national gæld.

De to andre partier, der er valgt ind i Nordirland, er SDLP, et nationalistparti, der ønsker at forene Irland. Og Alliance Party, et mindre liberalt parti, der er pro EU.

Samlet set betyder det, at der for første gang i Nordirland er flere nationaltsindede valgt til Underhuset, end der er unionister.

Brug dette kort til at se, hvor i Nordirland de forskellige har fået stemmer: