Bekymrede verdensledere forsøger at tæmme truende Trump med pædagogik og nemme tekster

Pædagogik og statistik er blevet vigtige våben for at overtale præsident Trump om, at en global handelskrig skal undgås

Verdens mest magtfulde ledere er i øjeblikket samlet til topmøde i den japanske millionby Osaka. (Foto: DOMINIQUE JACOVIDES © Scanpix)

Japans premierminister Shinzo Abe vidste præcist, hvordan han skulle håndtere den amerikanske præsident, Donald Trump.

Ikke alt for mange indviklede ord. Til gengæld to A4 sider med let forståelige grafikker og tekst – let at læse, let at afkode: Panasonic har skabt 3.000 nye jobs i Nevada, Toyota og Mazda har skabt 4.000 nye jobs i Alabama, Nissan har investeret 170 millioner dollars i Tennessee osv.

Et enkelt budskab: Japanske virksomheder skaber mange nye arbejdspladser i USA.

Lige hvad den amerikanske præsident ønsker at høre. Og et budskab, som Donald Trump var hurtig til at formidle videre til dem, som interesserer Trump mest af alt i verden. Nemlig vælgerne hjemme i USA.

- Vi skal tale om mange ting her (ved G20-topmødet, red.), og vi kommer til at tale meget om handel. Og jeg er meget glad for, at du sender bilfabrikker til Michigan og Ohio og Pennsylvania og North Carolina – mange af vores stater, lød det øjeblikkeligt fra præsident Trump.

- Jeg ser, de bygger overalt i USA. Mange fantastiske japanske bilproducenter og andre japanske selskaber. Men specielt bilfabrikkerne er fantastiske, lød det øjeblikkeligt fra præsident Trump.

Varmede op med angreb

Det bilaterale møde mellem Trump og premierminister Abe endte altså med en retorik som var meget anderledes, end de toner som den amerikanske præsident havde slået an i et interview med Fox Business News, inden han gik ombord på Airforce One for at rejse til G20-topmødet i Osaka.

Spørgsmålet er dog, hvor længe den rolige retorik holder. For efterhånden har en hel verden vænnet sig til, at når der er internationale topmøder, så kan man være sikker på, at den amerikanske præsident møder op med krav om indrømmelser til USA.

På vej til G20-topmødet nåede Donald Trump at true Kina med, at der kan blive lagt yderligere told på varer, som kommer fra Kina til USA. Trump fik kritiseret Indiens handelspolitik overfor USA.

Også den japanske handelspolitik stod for skud, og endelig gik den amerikanske præsident til angreb på EU´s konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, på vej til Japan.

Trump påstod, at Vestager ”hader USA mere end nogen anden, jeg kender.”

Mens præsident Trump har varmet op til topmødet ved at kritisere en række lande, så var der plads til at joke, da han tidligere i dag holdt møde med Ruslands Vladimir Putin. (© Scanpix)

Men Trumps udsagn om handel er ikke kun retorik. Den amerikanske præsident har flere gange bevist, at han og hans administration er parat til at sætte handling bag ordene, når der bliver truet med straftold.

EU-landene har mærket det med en amerikansk told på stål og aluminium. Og kineserne mærker det mere end nogen anden med amerikansk told på en lang række kinesiske produkter.

Trump-administrationens handelspolitik er efterhånden nået dertil, hvor den skaber bekymrede miner overalt. Så vidt forskellige internationale aktører som den russiske præsident Putin, den kinesiske præsident Xi, Japans premierminister Abe og EU-formand Donald Tusk.

Fællesnævneren for dem alle er, at de er bekymrede for, at USA er på vej til at forvandle begrebet ”verdensorden” til ”verdensuorden”.

- Den globale scene må ikke blive et område, hvor de stærke dikterer vilkårene over for de svage. Hvor egoisme dominerer over solidaritet, og hvor nationale følelser dominerer over almindelig fornuft, lød det advarende fra EU-formand Donald Tusk, inden G20-topmødet gik i gang.

- Vi er nødt til at indse, at vi har et ansvar – ikke bare over for vores egne interesser, men overordnet for fred og en sikker og fair verden.

Frygt for WTO

I dag er verdenshandelsorganisationen WTO kernen i den globale frihandel. WTO fastlægger rammerne for handel mellem de lande, der er med i WTO.

Medlemslandene kan lave frihandelsaftaler, som sikrer, at der er endnu mere fri handel, end de rammer der er i WTO. Og så udgør WTO en ramme, hvor landene kan diskutere frihandel, og hvor man kan løse handelskonflikter.

Men også på dette område er Donald Trump og USA årsag til dyb bekymring.

For USA har siden Trump blev præsident forhindret, at der udnævnes nye dommere til WTO's særlige panel for håndtering af handelskonflikter.

Og det betyder, at WTO inden årets udgang vil være i den situation, at der ikke længere vil være tilstrækkeligt med dommere til, at organisationen vil kunne afgøre fremtidige handelskonflikter. Dermed udgør USA lige nu den største enkeltstående trussel mod det internationale handelssystem, som har fungeret i årtier.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, skal holde møde med præsident Trump i Japan. (Foto: Lukas Coch © Scanpix)

Den amerikanske trussel er reel. Og derfor bruger verdens mest magtfulde ledere alle argumenter for at overbevise Donald Trump og USA om, at handelskonflikten ikke må vokse yderligere – sådan som Trump truer med.

Inden G20-topmødet var det premierminister Abe, som prøvede med pædagogik og enkle budskaber.

Inde på selve mødet var det Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, som forsøgte at overbevise Trump om, at Europa har ændret stil over for USA – på samme måde som Japan.

- EU's import af flydende naturgas fra USA er vokset med 330 procent, og EU's import af soja fra USA er vokset med 108 procent, fortalte Juncker hele forsamlingen – men med klar adresse til Trump.

Og for at sætte ekstra trumf på, så kom EU-kommissionsformanden med nogle ekstra forklaringer på, hvor godt det er med frihandel.

For eksempel har handelsaftalen mellem EU og USA betydet, at europæiske producenter af prosciutto - lufttørret skinke - nu eksporterer meget mere til Canada. Det er godt for alle.

- De eneste, som klager, er grisene, sagde Juncker.

Om pædagogik og humor i sidste ende vil have en effekt på Trump og den amerikanske administration, når det gælder frihandel, kommer der en første klar indikation af i morgen, når Trump mødes med den kinesiske præsident Xi.

Kun få tror, at de to vil kunne løse handelskonflikten. Men alle håber, at mødet vil betyde, at konflikten ikke eskalerer.

FacebookTwitter