Bekymring over forsvundet kinesisk tennisstjerne tager til: 'Det handler simpelthen om magt'

Den tidligere verdensetter har beskyldt en kinesisk toppolitiker for seksuelt overgreb.

Uvisheden omkring Peng Shuai vækker bekymring både i og udenfor tennisverdenen. (Foto: GREG BAKER © Ritzau Scanpix)

- Den eftermiddag gav jeg ikke samtykke, og jeg kunne ikke stoppe med at græde.

Sådan lød ordene for to uger siden fra den kinesiske tennisstjerne Peng Shuai.

Siden er den tidligere verdensetter forsvundet, og det har ført til bekymringer om hendes sikkerhed.

Hvor er Peng Shuai?, spørger det internationale tennisforbund, WTA. (Foto: Screenshot fra Twitter)

Kinesiske statsmedier offentliggjorde i denne uge en email, der skulle komme fra Peng Shuai. Her står der angiveligt, at 'påstandene om seksuelle overgreb er usande', og at hun ikke er i fare.

Men Steve Simon, direktør i den internationale kvindelige tennisorganisation, WTA, tror ikke på, at mailen er sand. Og det er han ikke alene om. Mailen virker overhovedet ikke troværdig, mener Lene Winther, Asien-korrespondent hos Berlingske.

- Tværtimod tror jeg, at det er en falsk mail, eller også er den måske blevet skrevet under tvang, siger korrespondenten.

Hun mener, at Kinas kommunistparti har fået tennisstjernen til at forsvinde.

Et spørgsmål om magt

- I bund og grund handler det simpelthen om, at hun har rettet en anklage mod en mand i toppen af Kinas kommunistparti, og det kan de simpelthen ikke have. Derfor har de sørget for, at hun ikke har noget at skulle have sagt længere, siger Lene Winther til P3.

- Det handler simpelthen om magt, og Kommunistpartiets top føler, at deres magt er blevet udfordret ved hendes anklage. Derfor er hun forsvundet i Kina, siger korrespondenten.

- Det er en klassisk metode, som Kommunistpartiet bruger til at lukke munden dem, der kritiserer dem, falder i unåde eller skal udrenses politisk af partiet, lyder det fra Lene Winther.

Hun siger, at det er vigtigt at holde sig for øje, at der er tale om en giftig sag for toppen af Kommunistpartiet.

- Hun har rettet en anklage mod en mand, der er meget tæt på præsident Xi Jinping, og vi er i en meget sensitiv politisk sæson i Kina, hvor lederskabet skal genvælges til næste år. Det er altså et kommunistparti, der ikke tåler ridser i lakken, og det var, hvad Peng Shuai gav.

Zhao Lijian, talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, blev i går spurgt ind til sagen. "Dette er ikke et udenrigspolitisk emne, og jeg kender ikke den situation, du omtalte, lød hans svar til journalisten, skriver BBC. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Ritzau Scanpix)

Man ved ikke meget om, hvad der foregår, når folk i Kina forsvinder, men typisk sker der det, at personen bliver isoleret af styret, siger Lene Winther.

- De bliver placeret i en form for husarrest derhjemme med vagter ude foran døren, og så får de frataget deres kommunikationskanaler, så de ikke kan kontakte omverdenen.

- Det virker tydeligvis som om, at det er det, der er sket i Peng Shuais tilfælde, siger Lene Winther.

Den amerikanske tennisstjerne Serena Williams vil have sagen undersøgt. (Foto: Screenshot fra Twitter)

Sagen omkring Peng Shuai har skabt stor bekymring i tennisverdenen. Store stjerner som Serena Williams, Naomi Osaka og Novak Djokovic har meldt sig i koret af atleter, der afkræver svar.

- Dette skal undersøges, og vi må ikke forblive tavse, lyder det fra Serena Williams på Twitter.

Og nu lyder meldingen fra WTA, at man er klar til at aflyse alle kinesiske turneringer, hvis Kina ikke kommer med et tilfredsstillende svar på anklager om overgreb på den kvindelige tennisspiller Peng Shuai.

- Vi er helt sikkert forberedte på at stoppe vores forretninger og håndtere alle de komplikationer, der vil følge med. Fordi det her er helt sikkert større end forretningen. Kvinder skal respekteres og ikke censureres, siger WTA-formanden, Steve Simon, til CNN.

Samtidig lyder meldingen fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, at mailen bragt i de kinesiske medier ikke skal tages for pålydende, beretter BBC.

Cursor skaber tvivl

I den omdiskuterede mail, der skulle være sendt fra Peng Shuai, står der blandt andet, at tennisspilleren ikke er i fare.

- Jeg har bare slappet af derhjemme, og alt er godt, står der blandt andet.

Men der er flere grunde til ikke at tage beskeden for gode varer, påpeger Lene Winther.

- Der har været eksempler på andre, der er kommet med tvungne tilståelser, hvor de simpelthen bliver tvunget til at indrømme, at de har gjort noget forkert, selv om de ikke har, siger hun.

Derudover er der noget mystisk ved den mail, der er offentliggjort, siger korrespondenten.

I tredje linje kan man nemlig se en cursor, hvilket viser, at der er tale om et screenshot.

- Man kan simpelthen se, at det er et screendump af noget, der måske netop er blevet redigeret. Så det tyder ikke på, at det er en mail, der er blevet sendt videre i systemet. Alene det skaber mistanke om, hvorvidt det i virkeligheden er hende, der har skrevet det.

Ifølge BBC blev det oprindelige Weibo-opslag fra Peng Shuai slettet efter få minutter sammen med andre nylige opslag. Det er stadig muligt at findes hendes profil på platformen, men det er ikke længere muligt at kommentere tennisspillerens opslag, skriver mediet.

FacebookTwitter