Belejret af Assads styrker: Syriske spædbørn dør af sult

350.000 mennesker lever under belejring i det østlige Ghouta i Syrien, hvor fødevarer og nødhjælp ikke kan komme ind.

Ifølge læger i byen lider omkring 5.000 børn af forskellige grader af fejl- og underernæring. (Foto: ABDULMONAM EASSA © Scanpix)

Bare en måned gammel døde spædbarnet Sahar Dofdaa i slutningen af sidste uge i en forstad til Syriens hovedstad, Damaskus. Hun vejede ikke mere end to kilo, hendes øjne var sunket langt ind i øjenhulerne, og hendes ribben stak tydeligt frem under hendes papirtynde hud.

Sahars mor fik ikke nok mad til at producere mælk, og hun havde hverken råd til at købe mælk eller andre kosttilskud til det nyfødte barn

Tragedien for familien i den østlige del af Damaskus-forstaden Ghouta er ikke enestående, men nærmere et billede på en langt større tragedie, som 350.000 mennesker lever i hver dag, siger FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Raad al Husssein.

- De chokerende billeder af, hvad der synes at være alvorligt underernærede børn, der har cirkuleret de seneste dage, er et skræmmende billede på situationen for mennesker i det østlige Ghouta, som står overfor en humanitær nødsituation, siger han.

Sahar Dofdaa vejede knap to kilo, da hun døde i sidste uge. Hendes mor var så underernæret, at hun ikke kunne give sit spædbarn mælk. (Foto: AMER ALMOHIBANY © Scanpix)

Yahia Abo Yehia prøvede som læge at behandle det lille spædbarn på hospitalet, men han havde hverken adgang til medicin eller udstyr, der kunne redde barnets liv.

- Som børnelæge føler jeg, at alle verdens børn er mine børn. Jeg lider over deres lidelser. Hvordan ville du have det, hvis dit barn døde for øjnene af dig, og du ikke kan gøre noget for ham? Det er så smertefuldt, siger han til Al Jazeera.

- I løbet af de sidste tre måneder har vi tilset omkring 9.700 børn. Ud af dem er 80 ekstremt underernærede, 200 moderat underernærede, og omkring 4.000 børn lider af forskellige grader af fejlernæring, fortsætter han.

Fire års belejring

Det østlige Ghouta har været belejret af præsident Bashar al-Assads styrker siden 2013, hvor byens beboere blev angrebet med nervegassen sarin.

De fire års belejring af bydelen kombineret med at adskillige væbnede styrker kæmper mod hinanden i området betyder, at nødhjælpsorganisationer ikke kan komme ind i byen med basale fødevarer og nødhjælp til byens mange beboere.

- Virkeligheden er den, at vi kun får omkring fem til 10 procent af den mad, som børnene i Ghouta har brug for, siger Yahia Abo Yehia.

Udover kampene mellem stridende grupper bliver bydelen ifølge FN igen udsat for voldsomme missilangreb, der også rammer beboelsesområder, der før er gået fri fra Assad-styrets aggressioner.

Ghouta ligger ellers i en af de-eskaleringszonerne i Syrien. Zonerne blev indført i maj efter en aftale mellem Bashar al-Assads støtter, Rusland, Iran og Tyrkiet, der støtter forskellige oprørsgrupper i Syrien, og det var meningen, at det skulle sætte en stopper for angreb og forbedre den humanitære situation.

Sidst FN kom ind i det østlige Ghouta var i slutningen af september, og siden januar har styret kun tilladt en fjerdedel af FN's anmodninger om at levere nødhjælp til belejrede områder.

- At bruge udsultning af civilbefolkningen som en måde at føre krig på er en klar krænkelse af international humanitær lov og kan være en forbrydelse mod menneskeheden eller en krigsforbrydelse, siger Zeid Raad al Hussein.

Værste situation siden kampen om Aleppo

Tidligere på måneden advarede Røde Kors om, at befolkningens lidelser var tilbage på et helt uacceptabelt plan, efter nogle måneder hvor kamphandlinger og Assad-styret og Ruslands luftangreb havde været aftagende.

Men situationen er vendt igen, og ifølge Røde Kors har den humanitære situation i landet ikke været så slem som nu, siden storbyen Aleppo blev vundet tilbage af regimet i slutningen af sidste år.

Krigen i Syrien brød ud i 2011, hvor en bølge af pro-demokratiske oprør fejede over store dele af Mellemøsten og også nåede til Syrien.

Men kravet om demokrati og reformer i det syriske styre blev ikke budt velkommen af den syriske præsident. Landets sikkerhedsstyrker begyndte at slå hårdt ned på demonstranter, og siden har demonstrationerne udviklet sig til en sejlivet og brutal borgerkrig med et hav af forskellige oprørsgrupper og militante, jihadistiske bevægelser.

Flere end fem millioner syrere er ifølge FN flygtet ud af landet. Langt størstedelen er flygtet til nabolandet Tyrkiet, der huser flere end tre millioner syriske flygtninge. I Libanon har FN registreret lige i overkanten af en million syriske flygtninge, og i Jordan er antallet godt 650.000. Endnu flere lever som internt fordrevne i Syrien.