Belgien indtager trist corona-førsteplads. Men det er ikke nødvendigvis så slemt, som det ser ud

De belgiske sundhedsmyndigheder tæller flere dødsfald med i corona-statistikken end andre lande.

Selv den verdensberømte Manneken Pis-statue i Bruxelles har fået mundbind på i coronakrisen. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

Det er ikke meget, man har hørt til Belgien under coronakrisen. Men landet har faktisk, hvis man kaster et blik på de daglige opgørelser over dødsfaldene, indtaget en noget uheldig førsteplads.

7.594 personer har ifølge den seneste opgørelse fra de belgiske sundhedsmyndigheder mistet livet som følge af Covid-19. Og med et indbyggertal på knap 11,6 millioner mennesker er Belgien det land i verden, som målt per million indbyggere er hårdest ramt.

Her er der 658 døde per million indbyggere, mens de tilsvarende tal for Spanien og Italien, som ellers har fyldt meget i medierne, ligger på henholdsvis 535 og 457 døde per million indbyggere.

Og tager man Danmark, hvor Covid-19 nu har kostet 452 personer livet, har der været 78 dødsfald per million indbyggere.

Men ifølge virolog Steven Van Gucht, der står i spidsen for den belgiske sundhedsstyrelses corona-taskforce, giver det faktisk ikke mening at lave en én-til-én-sammenligning mellem Belgien og resten af verden.

- Hvis du vil sammenligne vores tal med tallene i mange andre lande, bliver du dybest set nødt til at dividere dem med to, har han udtalt til Bloomberg.

Tæller flere døde med

Hovedårsagen er, at de belgiske myndigheder opgør dødstallet på en anden måde, end mange andre lande gør. De tæller simpelthen flere med i statistikken.

Det drejer sig helt konkret om de ældre, der dør på landets plejehjem. Her medregner myndighederne alle dødsfald, hvor man har den mindste mistanke eller formodning om, at personen er død som følge af Covid-19, men hvor de altså ikke er blevet testet for det.

En opgørelse i slutningen af april viste, at godt halvdelen af alle coronadødsfaldene i Belgien havde fundet sted på plejehjem. Men det var kun omkring fem procent af de dødsfald, hvor det rent faktisk var blevet bekræftet, at Covid-19 havde været årsagen. Resten blev talt med i statistikken, fordi man formodede, at coronavirusset havde været skyld i det.

De belgiske sundhedsmyndigheder kalder det selv ”den mest detaljerede” og ”gennemsigtige” opgørelsesmetode i hele Europa.

- I Europa gør alle landene det på hver sin måde. Vi har bare valgt den mest detaljerede metode, lød det i sidste måned fra den belgiske sundhedsminister, Maggie De Block.

Og selvom dødstallet så også bliver højere af den grund, mener de, at det gør det lettere for dem at overvåge tendenserne og gribe ind, hvis der lige pludselig sker ændringer, eller der opstår nye hotspots.

Tæller for få med

- Vi bliver ofte kritiseret for, at "åh, I får situationen i Belgien til at se værre ud, end det er". Men vi mener, det er det modsatte, der er tilfældet, udtalte Steven Van Gucht til Bloomberg.

Han mener, det er de andre lande, heriblandt Danmark, der har indberettet alt for få coronadødsfald. I Danmark tæller man eksempelvis kun de dødsfald med i statistikken, hvor der er en påvist Covid-19-infektion.

Noget kunne også tyde på, at det reelle dødstal på verdensplan er højere end de knap 230.000 personer, der indtil videre har mistet livet som følge af Covid-19. Tidligere på ugen offentliggjorde avisen Financial Times en opgørelse, der viste, at der under coronakrisen har været en overdødelighed i 14 lande, heriblandt Frankrig, Italien, Sverige og Belgien.

Det vil sige, at der har været flere dødsfald under coronakrisen, end der var på samme tidspunkt sidste år. Og ifølge avisen kan det reelle dødstal som følge af Covid-19 være 60 procent højere end det, som myndighederne indtil videre har offentliggjort.

- Når man har et godt overvågningssystem, indrapporterer man en masse tilfælde. Det er de lande, der enten ikke indrapporterer, eller som kun indrapporterer et lavt antal, som vi skal være bekymrede over, understregede Steven Van Gucht.

48.519 personer er indtil videre blevet registreret smittet med corona i Belgien. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Hvorfor skulle de så dø?

48.519 personer er indtil videre blevet registreret smittet med corona i Belgien.

Men det belgiske sundhedsvæsen har ifølge myndighederne hele tiden kunnet følge med, og på intet tidspunkt har der været mangel på intensivpladser. Da krisen peakede, var 43 procent af intensivsengene ubrugte i Belgien.

Og netop det har mødt kritik fra sociolog Geoffrey Pleyers fra universitet i Louvain. For hvis mere end halvdelen af dødsfaldene har fundet sted på landets plejehjem, hvorfor blev nogle af dem så ikke indlagt inden?

- Nogle mennesker, der burde have været indlagt, kom aldrig på hospitalet. Det var vigtigere at sørge for, at hospitalerne ikke blev overvældet. Så bliv, hvor du er – og for nogle gamle mennesker: Dø, hvor du er, siger han til Altinget og kalder det "skandaløst".

Genåbner så småt

Både døds- og smittetallene i Belgien har været faldende i den seneste tid. Det betyder, at landet, der mere eller mindre har været lukket ned siden midten af marts, fra på mandag så småt begynder at genåbne.

I første omgang får folk lov til at vende tilbage til deres arbejdspladser, hvis man kan garantere, at folk fortsat kan holde afstand. Derudover får stofbutikker lov til at åbne, så folk kan få syet mundbind. Det bliver nemlig også obligatorisk at have mundbind på, hvis man skal med offentlig transport.

Den 11. maj er planen, at alle butikker kan få lov til at åbne. Dog vil der være strenge krav for at sikre, at folk kan holde afstand. Senere på måneden vil man overveje at genåbne museer og tillade bryllupper og begravelser med flere deltagere end i dag. Og tidligst 8. juni får restauranter, cafeer og frisører lov til at genåbne.

Men alt kommer ifølge den belgiske regering til at afhænge af, hvordan kurverne udvikler sig i den kommende tid. Herunder kurven for coronarelaterede dødsfald.

Det bliver obligatorisk at have masker på i de offentlige transportmidler, når Belgien begynder at genåbne i næste uge. (Foto: François Lenoir © Scanpix)
Facebook
Twitter