Belgiens konge beklager for første gang 'lidelser og ydmygelse' under kolonitiden

Kong Philippe udtrykker sin 'dybeste beklagelse' i et brev til DRCongos præsident.

En demonstrant holder et portræt af den belgiske kong Leopold ved en Black Lives Matter-demonstration i Belgien. Kong Leopold ejede personligt kolonien Congo, der senere blev til Belgisk Congo, Zaire og DRCongo. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Belgiens kong Philippe udtrykker sin "dybeste beklagelse" over DRCongos fortid som belgisk koloni.

- Jeg ønsker at udtrykke min dybeste beklagelse for fortidens sår, som stadig smerter i dag ved den

diskrimination
, som stadig er i vore samfund, skriver Philippe i et brev til DRCongos præsident, Felix Tshisekedi, i anledning af 60-årsdagen for det afrikanske lands uafhængighed.

Det er første gang Belgien udtrykker beklagelse over fortidige handlinger i DRCongo, som er Afrikas næststørste land. Kongens brev går dog ikke så vidt som at sige undskyld.

Den seneste tid har der været fornyet fokus på Belgiens kolonitid i forlængelse af de

globale
demonstrationer efter drabet på den sorte amerikaner George Floyd.

Som led i protesterne er statuer af Belgiens tidligere konge Leopold II blevet overmalet med rød maling.

  • En statue af kong Leopold d.2. er blevet udsat for hærværk i en park nær Bruxelles i Belgien. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)
  • Statuen befinder sig i parken for et afrikansk museum i byen Tervuren. Først sent er belgierne ved at tage et opgør med kong Leopolds fortid som kolonist. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)
  • En anden statue af kong Leopold er blevet udsat for hærværk i Bruxelles. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)
  • I 2019 modtog Belgiens kong Philippe (til højre) lederen af den Demokratiske republik Congo, præsident Felix Tshisekedi. Nu beklager kongen for de lidelser, som kolonimagten stod bag. (Foto: François Lenoir © Scanpix)
  • En anden statue af kong Leopold har været udsat for hærværk og bliver tidligere i denne måned fjernet - angiveligt for restaurering. (Foto: ATV © Scanpix)
1 / 5

10 millioner blev dræbt

DRCongo var en belgisk koloni fra 1884 til 1960.

Indtil 1908 var landet Leopold II's personlige ejendom, og kongen var berygtet for sin brutalitet mod befolkningen. Omkring 10 millioner congolesere blev dræbt under Leopold II's rædselsregime.

Under Leopold II's styre blev "onde handlinger begået", mens den efterfølgende koloniperiode "førte til lidelser og ydmygelse", skriver kong Philippe i sit brev.

Udnyttet i århundreder

DRCongo blev uafhængigt som Belgisk Congo og ændrede navn til Zaire fra 1971 til 1997, hvor det begyndte at bruge navnet DRCongo.

DRCongo er rigt på ressourcer, som gennem århundreder er blevet udnyttet af andre lande, udenlandske selskaber,

oprørsgrupper
og kriminelle.

Samtidig har

borgerkrige
forhindret landet i at udnytte sine store værdier.

Philippe blev konge i 2013, da hans far, kong Albert II, abdicerede i en alder af 79 år. (Foto: Hector retamal © Scanpix)
Facebook
Twitter