Belgisk lufthavnsterrorist bevogtede dansk gidsel

Det viser, at terroristen har været helt inde i hjertet af Islamisk Stat, siger DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

Daniel Rye blev bevogtet af en af de terrorister, som stod bag et af terrorangrebene i Bruxelles i sidste måned. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

En af de belgiske terrorister, der i midten af marts detonerede en selvmordsbombe i Bruxelles-lufthavnen Zaventem, var fangevogter for danske Daniel Rye, mens han sad som gidsel hos IS i Syrien.

Det fortæller DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, der har skrevet bogen ”Ser du månen, Daniel” om det danske IS-gidsel.

- Det viser, at flere af de personer, som har været helt inde i hjertet af Islamisk Stat, og som ledelsen af terrororganisationen har stolet på, har kunnet tage tilbage til Europa og udføre terrorangreb, siger hun.

Daniel Rye sad fanget i Syrien i 13 måneder - fra maj 2013 til juni 2014.

Fire af hans medfanger var franske journalister, og det er advokaten for to af franskmændene, der over for flere medier har bekræftet, at Bruxelles-terroristen var fangevogter i Syrien.

Der var tale om den 24-årige belgier Najim Laachraoui, der i Syrien gik under navnet ”Abou Idriss”.

Det har fredag aften ikke været muligt at få en kommentar fra Daniel Rye.

Det var belgiske Najim Laachraoui, som var med til at bevogte danske Daniel Rye i Syrien. (Foto: handout © Scanpix)

Men ifølge Puk Damsgård stod Najim Laachraoui primært for det praktiske arbejde sammen med fangevogteren Mehdi Nemmouche, som formodes at stå bag massakren på Det Jødiske Museum i Bruxelles i 2014, hvor fire personer blev dræbt.

- Han stod eksempelvis for at give mad til fangerne og få dem på toilettet, og derfor var Daniel Rye og de andre fanger meget afhængige af ham, siger hun og fortsætter:

- Det var dog sjældent, at gidslerne fik fangevogterne at se, for de havde for det meste masker på. Derudover var Najim Laachraoui fransktalende, og derfor kommunikerede han primært med de franske gidsler.

Alt tyder derfor på, at Najim Laachraoui har været vigtig for terrororganisationen, siger Puk Damsgård.

- Når man er fangevogter for så mange vestlige gidsler, der er mange penge værd, så har har også været en, som IS-ledelsen har kunnet stole på. Najim Laachraoui har været inde i indercirklen af IS.

Facebook
Twitter