Belgisk minister: EU's skibe på Middelhavet tiltrækker migranter

Den belgiske minister vil trække landets fregat hjem fra EU-missionen på Middelhavet.

Et italiensk redningsskib med 935 personer ombord ankommer til Italiens sydkyst. (Foto: Carlo Hermann © Scanpix)

Belgien skal trække sin fregat hjem fra EU-missionen på Middelhavet.

Sådan lyder meldingen den belgiske migrationsminister, Theo Francken fra det nationalistiske parti N-VA, i et interview med den belgiske tv-station VTM. Det skriver Reuters.

Den belgiske fregat indgår i EU-missionen ved navn Sophia, der skal kortlægge og splitte netværk af menneskesmuglere, der sender migranter mod Italien.

Men den belgiske minister mener ikke, at EU's tilstedeværelse på Middelhavet holder de mange tusinde mennesker væk fra Europa. Missionen opmuntrer snarere migranter til at stævne ud fra Libyens kyst og sætte kurs mod et andet liv på den anden side af havet, mener han.

- Personligt synes jeg ikke, at den her mission skal gentages, for den er det rene vanvid. Der ikke nogen logik i den, siger Theo Francken.

Redning tiltrækker

Da EU i oktober 2015 iværksatte operation Sophia fik unionens skibe på havet langt flere beføjelser, så opgaverne ikke kun består af overvågnings- og redningsaktioner.

Det handler ikke om, hvorvidt vi skal redde dem eller ej. Det skal vi. Men det her skaber en effekt, hvor migranter bliver tiltrukket med flere dødsfald som resultat. Det er en skamplet på Europa.

Theo francken, belgiens migrationsminister

Besætningerne fik også lov til at borde, gennemsøge, beslagslægge og omdirigere smuglerbåde, der befinder sig i internationalt farvand.

Og selvom det ikke er EU-missionens primære formål at samle migranter i havsnød op fra Middelhavet, er de ofte nødt til at gøre det, og det er netop der, problemet ligger, mener ministeren.

- Det handler ikke om, hvorvidt vi skal redde dem eller ej. Det skal vi. Men det her skaber en effekt, hvor migranter bliver tiltrukket med flere dødsfald som resultat. Det er en skamplet på Europa, siger han.

Den belgiske minister har gentagene gange kritiseret frivillige og nødhjælpsorganisationer på Middelhavet. En lignende kritik er kommet fra det europæiske grænseagentur, Frontex, der mener, at deres redningsindsats på havet skaber et større incitament til at tage på den farefulde færd over Middelhavet.

Migranter atter på EU's dagsorden

Udmeldingen fra den belgiske minister kommer, dagen før at EU's udenrigsministre igen skal mødes og diskutere situationen på Middelhavet. På dagsordenen for mødet er netop samarbejdet - eller mangel på samme - med Libyen, og hvorvidt operation Sophia skal forlænges.

En talskvinde for det belgiske forsvarsministerium siger til Reuters, at Belgien kun vil fortsætte som en del af EU-missionen, hvis den rent faktisk får tilladelse til at sejle ind i libysk farvand, som er andet skridt i planen for missionen.

Situationen på Middelhavet har været på dagsordenen i EU-regi adskillige gange den seneste tid, efter at Italien har bedt EU om hjælp til at håndtere strømmen af migranter.

Siden januar har 105.200 flygtninge og migranter krydset Middelhavet, og langt størstedelen af dem - 88.723 - er ankommet til Italien. 2.346 personer har i år mistet livet i forsøget på at nå til Europa over havet.