Belgisk vaccine beskytter hamstere mod coronavirus

Få vaccine-projekter har offentliggjort deres resultater. I Leuven ser forskerne frem til forsøg på mennesker.

Hamstere er over en halv million gange bedre beskyttet mod coronavirus med en vaccine end uden. Sådan lyder de første resultater fra universitetet i byen Leuven. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW)

Efter en indsprøjtning fik hamsterne op til en halv million gange mindre virus. Sådan lyder de første resultater af en undersøgelse af en vaccine imod coronavirus fra virologer ved Leuven Universitet i Belgien.

- En enkelt dosis var nok til at beskytte mod smitte. Ved flere dyr skete det allerede indenfor ti dage efter vaccinen, skriver forskerne i deres rapport.

For at undersøge vaccinen blev hamsterne opdelt i to grupper. Den ene gruppe blev vaccineret, den anden gjorde ikke. Derefter dryppede forskerne dyrenes næsebor med dråber med SARS CoV-2-virus. Det medfører lungebetændelse. Symptomerne for en lungebetændelse ligner symptomerne hos mennesker med Covid-19.

Vaccinerede hamstere fik slet ikke lungebetændelse. Det gjorde til gengæld de dyr, der ikke fik en indsprøjtning.

Bygger på vaccine mod gul feber

Verden over er omkring 160 vacciner under udvikling. Alligevel har ganske få af folkene bag offentliggjort deres resultater.

Projektet i Leuven er det eneste, som er baseret på en eksisterende vaccine - nemlig mod gul feber. Sygdommen kan medføre feber, hovedpine og kvalme og i alvorlige tilfælde gulsot. Forskerne har tilpasset gulsotvaccinen i håbet om, at den virker mod coronavirus.

- Vaccinen mod gul feber har bevist sin effektivitet. Den er blevet brugt i omkring 80 år. I den periode er næsten 800 millioner vaccineret med den. En enkelt dosis beskytter mod gul feber hele livet, siger professor Johan Neyts, der leder det team, der undersøger vaccinen.

Forskerne i Leuven håber at begynde at teste vaccinen på mennesker i slutningen af året. (Foto: © YVES HERMAN, REUTERS)

Ikke først - måske bedst

Trods succesen begynder forskerne først at teste vaccinen på mennesker mod slutningen af året.

- Det er for tidligt at finde forsøgspersoner nu. Hvis alt går godt, kan vi begynde i december, siger professor Corinne Vandermeulen til belgisk tv.

Verden over tester forskere netop nu over tyve forskellige vacciner på mennesker.

- Vi bliver ikke de første, men måske er vi på lang sigt én af de bedste, siger én af forskerne til belgisk tv.

Universitet i Leuven planlægger at gå sammen med et medicinalfirma for at fremstille vaccinen. (Foto: © YVES HERMAN, REUTERS)

Partner i medicinalindustrien

Årsagen til den lange vej er først og fremmest, at det koster at udvikle vaccinen. Et universitet står bag undersøgelserne. Det kan ikke tage den økonomiske risiko, det udgør at begynde på et dyrt klinisk studie, lyder det fra forskerne.

- At producere en vaccine på stor skala kræver millioner eller endda milliarder euro. Det kan Leuven Universitet ikke selv frembringe. På længere sigt skal vi indgå et partnerskab med en medicinalvirksomhed, siger Johan Neyts.

Men først må de foretage flere forsøg.

- Vaccineudvikling er en lang, snørklet vej. Man er aldrig sikker på, hvilken retning det tager. Normalt når omkring ti procent af alle vacciner målstregen. Vi håber at være blandt dem, siger lederen bag forskerholdet.