Bendixen i Zimbabwe: 'Mugabe har fået millioner til at tabe underkæben'

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, trodsede alle forventninger - og opfordringer. Han fastholder sit greb om præsidentposten.

Zimbabweanere ser deres præsident tale for første gang siden onsdag. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

Klokken 20:05 talte Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, for første gang til sit folk, siden han onsdag blev sat i husarrest af landets militær.

Og selvom forventningen var, at præsidenten efter næsten 40 år på posten som Zimbabwes leder ville annoncere sin afsked, så skete det ikke. Faktisk nævnte han ikke sin afgang med et eneste ord.

Det var den mest utrolige tale, jeg nogensinde har hørt.

Søren Bendixen, Afrika-korrespondent

Det, at præsidenten ikke gik af, er "surrealistisk" - og en kæmpe overraskelse for landets befolkning, fortæller DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen.

- Det var den mest utrolige tale, jeg nogensinde har hørt. Det var som om, Mugabe på intet tidspunkt accepterede eller forstod, at han var blevet smidt ud af partiet i dag. Han brugte rigtigt lang tid på at tale om partiet, om de fejl, der var, og de fejl, der nu skulle rettes op, og at han så i øvrigt vil stå i spidsen for en kongres, der skal finde sted i næste måned.

- Så det var en tale, som formentlig har fået millioner af mennesker hernede i Zimbabwe til at tabe underkæben.

Gik udenom de varme emner

Han havde kraft nok i sig til ikke at gøre det, som generalerne, hele befolkningen og nu også hans eget parti ønsker, nemlig at han skal træde tilbage.

Søren Bendixen, Afrika-korrespondent

Den aldrende præsident talte i knap 20 minutter, flankeret af repræsentanter fra landets militær, som natten til onsdag tog kontrollen i landet og satte Mugabe i husarrest.

På flere tidspunkter tabte præsidenten tråden, famlede med papirerne og undskyldte efter talen for, at han havde læst forkert flere steder.

- Vi taler om en mand, der er passeret 93 år, og det er bestemt ikke med hans gode vilje, at han sad der flankeret af hærens øverste generaler. Det er der ingen tvivl om. Men han havde altså kraft nok i sig til ikke at gøre det, som generalerne, hele befolkningen og nu også hans eget parti ønsker, nemlig at han skal træde tilbage.

Under sin tale berørte han flere af Zimbabwes problemer, blandt andet økonomien og stridighederne i hans eget parti, Zanu-PF. Men han gik uden om de helt brandvarme emner, fortæller Søren Bendixen.

- Hans kone, Grace, blev for eksempel ikke nævnt en eneste gang, siger han.

Imod alles ønsker

Talen kommer efter, at Mugabe tidligere i dag blev fyret som formand for Zanu-PF. Hans tidligere vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, hvis fyring har udløst den nuværende magtkamp, blev indsat som partiets nye formand.

Dagen igennem har Mugabe efter sigende forhandlet med militæret om vilkårene for sin fratrædelse fra præsidentembedet, men aftenens tale skabte mere forvirring end klarhed omkring, hvad der venter Zimbabwe i den kommende tid.

- Det her var så overraskende. Jeg tror, der er meget få mennesker, der er klar over, hvad det her egentlig skal betyde, siger Søren Bendixen.

Efter talen slog lederen af Zimbabwes krigsveteraner fast, at den deadline, som Zanu-PF har sat for Mugabes farvel, stadig står. Trækker han sig ikke inden klokken 12 middag i morgen, vil der blive rejst en rigsretssag mod ham.