Bendixen i Zimbabwe: Nu tør folk feste for Mugabes afgang

Robert Mugabe skal søndag mødes med landets militære ledere. Håbet er, at Mugabe træder tilbage.

- Det er første gang i årtier, at folket tør gå på gaden for at vise sin modstand mod præsidenten, siger DR's korrespondent Søren Bendixen.

Tusindvis af zimbabweanere var i dag gået på gaden i hovedstaden Harare for at fejre Mugabes forestående afgang.

I 37 år har Robert Mugabe styret landet, og det er første gang i årtier, at folket tør gå på gaden for at vise sin modstand mod præsidenten.

I onsdags skred militæret ind, satte Mugabe i husarrest og overtog styret. Det skete, da Mugabe var i færd med at rydde sine politisk modstandere af vejen og køre sin hustru Grace Mugabe i stilling som præsident.

De frie tanker er blevet undertrykt af en brutal og korrupt præsident. Følelserne fik frit løb i dag.

Søren Bendixen, DR's korrespondent

DR's korrespondent Søren Bendixen befinder sig i hovedstaden og var i dag blandt et festende folk.

- Tiden er ved at rinde ud. De frie tanker er blevet undertrykt af en brutal og korrupt præsident. Følelserne fik frit løb i dag. Frygten forsvandt, og for første gang tør folk tro på en fremtid uden Mugabe, lyder det fra Søren Bendixen.

Vicepræsident sættes ind

Præsidenten har optrådt offentligt en enkelt gang siden i torsdags, men har ikke udtalt sig om magtovertagelsen.

- Helt officielt er han præsident, men han bestemmer ikke over udviklingen i det her land mere. Det næste han formentlig får lov til at bestemme er, om han vil træde frivilligt tilbage, eller om han skal smides af posten. Det er der altså noget, der tyder på, at han skal, siger Søren Bendixen.

Robert Mugabe vil søndag mødes med landets militære ledere. Det oplyste den statslige tv-station ZBC lørdag aften.

- Der var nok mange, der havde håbet, der blev meldt mere ud. Han mødes med hærlederen, og der vil være en form for forhandling. Men håbet er stadig, at Mugabe overbevises om, at han skal træde tilbage, siger Søren Bendixen.

Det forventes, at den forhenværende vicepræsident Emmerson Mnangagwa, som fik en fyreseddel af Mugabe i sidste uge, vil træde i præsidentens sted.

Kan forventningerne indfries?

Han stiller dog spørgsmål ved, om de mange tusinde mennesker, der i dag festede i gaderne, kan forvente nye tider, der indfrier alle deres håb og drømme om bedre tider.

Man skal ikke forvente, at alt bliver vendt fra den ene dag til den anden. Det bliver muligvis gammel vin på nye flasker,.

Søren Bendixen, DR's korrespondent

- Det er næsten umuligt, for de har ventet i årevis på det her, og haft nogle kæmpe forventninger til, hvad der skal ske med fremtiden.

- Det mest sandsynlige er jo, at den tidligere vicepræsident tager over, og indtil han røg uklar med Mugabe, var de nære allierede i fire årtier. Så man skal ikke forvente, at alt bliver vendt fra den ene dag til den anden. Det bliver muligvis gammel vin på nye flasker. Det afhænger lidt af, om han inddrager oppositionen, siger Søren Bendixen.

75-årige Emmerson Mnangagwa har støttet Mugabes økonomiske nationalisme og tjent i samtlige administrationer, siden Zimbabwe vandt sin selvstændighed, blandt andet som forsvarsminister, finansminister og minister for national sikkerhed.