Berlin smækker døren i for udlejningsgiganten AirBnb

Mangel på boliger, der er til at betale, har fået Berlin til at indføre en ny lov, der rammer AirBnb.

En lov, der skal mindske brugen af AirBnb, stiller høje bøder i udsigt. Håbet er at slå et loft ind i lejemarkedet. (Foto: © JOHN MacDougall, Scanpix)

Udlejning af lejligheder til turister har været medvirkende årsag til, at lejepriserne i Tysklands hovedstad, Berlin, de seneste fem år er strøget op gennem taget.

Det mener bystyret i Berlin, der for to år siden vedtog en lov, der skal smække døren i for korttidsudlejninger af hele lejligheder i hovedstaden.

Loven træder i kraft i dag og forbyder udlejning af hele lejligheder på kort basis gennem udlejningsportaler som AirBnb, Wimdu og andre konkurrenter, skriver flere internationale medier – herunder AFP og the Independent.

Under den nye lov vil det fortsat være tilladt at udleje værelser i lejligheden, men altså ikke hele lejligheder. Overtrædelse kan medføre en bøde på op til 100.000 euro – godt 750.000 danske kroner.

For at opdage eventuelle brud med loven har bystyret appelleret til ”borgerånden” og bedt indbyggerne om anonymt at indrapportere, hvis nogen bryder loven.

Lejepriserne i Berlin er fra 2009 til 2014 steget med 56 procent, og det gør det ifølge bystyret svært for mange lokale borgere at finde en lejlighed, de har råd til at betale for.

Hvert år har Berlin 30 millioner registrerede hotelovernatninger, mens AirBnb står for yderligere 6,1 millioner overnatninger ifølge analysevirksomheden GBI.

/DR Nyheder/