Berlin vil feste sig til klimaløsninger: Natklubber skal gå forrest i klimakamp

Myndigheder og natklubber i Berlin går sammen om at gøre festerne mere bæredygtige.

Ligesom stort set alle andre storbyer i verden kæmper den tyske hovedstad, Berlin, med at sænke CO2-udslippet og blive mere bæredygtig.

Berlin er fyldt med historiske monumenter som Brandenburger Tor og Reichstag, men Berlin er også fyldt med og kendt for en anden ting – natklubber.

Hundredtusindvis af turister valfarter hvert år til Berlin for at få bas i brystet på nogle af verdens mest legendariske natklubber som for eksempel det mytiske techno-tempel Berghain.

Berghain er kendt for fester, der varer i flere dage, og ubarmhjertige dørmænd. (Arkiv) (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Statussen som en af verdens førende festbyer vil Berlin nu bruge i kampen mod klimaforandringerne, skriver det tyske public service-medie Deutsche Welle (DW).

Berlin vil nemlig være CO2-neutral i 2050, og her skal natklubberne være med til at bane vejen for nye bæredygtige teknologier og inspirere resten af samfundet.

Det fortæller Georg Kössler, der er medlem af partiet De Grønne, der er i slutningen af sidste års målinger lå til at være Tysklands andet største parti.

- Jeg mener, at klubberne i Berlin er trendsættere, ikke bare i forhold til musik, men også i forhold til livsstil. Når folk for eksempel ser, at klubberne ikke bruger plastiksugerør, så tænker folk måske, at de vil starte med at gøre det samme derhjemme, siger Georg Kössler, der er partiets talsmand, når det kommer til klimabeskyttelse og klubkultur.

Derfor mener han, at politikerne skal have fokus på klubbernes mulighed for at påvirke tusindvis af festglade gæster.

Klimavenligt diskolys

Det kræver en hel del energi, når tusindvis af mennesker skal danse natten lang - og i Berlin ofte morgenen med. Ifølge den tyske NGO Friends of the Earth bruger en natklub den samme mængde elektricitet på en weekend, som en husholdning gør på et år.

Derudover udleder en natklub omkring 30 tons CO2 årligt, hvilket organisationen vil gøre noget ved.

Derfor har Friends of the Earth sammen med klima- og klubforeningen clubliebe e.V. lavet et projekt, der skal hjælpe klubberne med at blive mere klimavenlige.

Projektet, der er støttet af senatet i Berlin, sender eksperter ud til natklubberne for at rådgive dem til bedre og mere klimavenlige løsninger.

Det kan for eksempel være ved at skifte lysinstallationer ud, så der bliver brugt LED-pærer, installere mere moderne klimaanlæg, reducere vandforbruget og blive bedre til at sortere skrald.

Schwuz er en af de mest kendt klubber for homoseksuelle i Berlin. (© Matthias Hamann)

Én af klubberne, der har takket ja til tilbuddet, er Schwuz, der er en af Berlins mest kendte klubber for homoseksuelle.

- Hvis man ser på, hvor meget spild vi producerer, så står det helt klart, at bæredygtighed er et vigtigt emne, fortæller Marcel Weber, der er direktør for Schwuz.

Schwuz bruger allerede LED-lys, men man håber, at projektet kan hjælpe dem med, hvordan de for eksempel kan gøre køleelementer digitale, så de ikke behøver at køre i døgndrift.

Afføring som ressource

Omkring 130 kilometer syd for Berlin ligger Ferropolis, der også kaldes Jernbyen, og som tidligere var en mine. I dag bruges Ferropolis blandt andet som festivalplads for musikfestivalen Melt, der er en af Europas største.

Melt Festival har det seneste år kæmpet for at blive mere klimavenlig, hvilket har ført til, at 70 procent af energien, der bliver brugt, kommer fra solpaneler i området.

Der bruges en hel del energi på en festival som Melt. Men her kommer en stor del af energien fra solpaneler. (Foto: Stephan Flad)

Melt Festival vil i fremtiden bygge endnu flere solpaneler, men man har også andre metoder i tankerne. Man eksperimenterer blandt andet med at bruge affald og afføring som en ressource.

- Vi har to helt nye prototyper af toiletter, hvor vi adskiller væske fra fast stof, så vi kan producere energi fra det, siger festivalens direktør, Thies Schröder til DW.

Ligesom flere danske festivaler heriblandt Roskilde Festival opfordrer Melt Festival også deres gæster til at bruge offentlig transport.

Energiproducerende dansegulv

Det er dog ikke kun i Tyskland, at det skal være mere kllimavenligt at feste. I den hollandske havneby Rotterdam gør natklubben Club Watt brug af en noget usædvanlig metode.

Dansegulvet er nemlig ikke bare et gulv. Når gæsterne danser generer det energi, som bruges til lyssætningen og dj-pulten.

  • Det bæredygtige blev installeret i 2008. (© Studio Roosegaarde)
  • Ifølge firmaet bag generer det 25 watt per modul. (© Studio Roosegaarde)
  • Det findes kun på Club Watt i Rotterdam. (© Studio Roosegaarde)
1 / 3

Det er den hollandske opfinder og iværksætter Daan Roosegaarde, der står bag det bæredygtige dansegulv, som blev installeret i 2008.

Og det er den vilje og innovation, som skal bruges endnu mere i det tyske natteliv, mener Georg Kössler fra De Grønne – for pengene ligger bare og venter på de rigtige projekter.

- Vi har lavet en fond med flere millioner til klimabeskyttelse i Berlin, og der er stadig masser af penge tilbage, så hvis der er nogen med en god idé, så er det bare med at søge, siger han.

Georg Kössler håber, at projektet kan skabe samme forandring for klima, som begivenheder som Love Parade har gjort for homoseksuelles rettigheder tidligere.

- Så andre byer ser mod Berlin og siger, det er en god idé, og vi vil også bruge offentlige midler på at skabe grønne natklubber, fordi de har en stor rækkevidde.

Facebook
Twitter