Berlins betjente vil gribe ind mod coronademonstranter med 'jødestjerner': Det er antisemitisk

Holocaust-overlevende er dybt foruroligede over sammenligningen.

Under nazismen blev jøder tvunget til at bære den gule og sorte jødestjerne med ordet "jøde". Det vækker stor forargelse, at nogle modstandere af corona-restriktionerne bruger stjernen med ordet "sund" eller "uvaccineret". (Foto: AXEL SCHMIDT © Ritzau Scanpix)

En gul stjerne hæftet på tøjet med sort skrift: 'Jøde'. I Adolf Hitlers nazistiske Tyskland i 1940'erne var det påkrævet for alle jøder at være iført jødestjernen.

I dag, 80 år senere, ses den gule og sorte stjerne igen i de tyske gader. Nu med en anden skrift: 'Uvaccineret'. Den bæres af nogle af de mest indædte modstandere af den tyske coronapolitik.

Men det vil politiet nu standse. Hvis demonstranter fremover bærer en jødestjerne, betragtes det som strafbart, skriver avisen Der Tagesspiegel.

Det er en særlig antisemitisme-repræsentant i politiet, der har lagt den nye instruks på myndighedens intranet i går. Det bekræfter en talskvinde fra politiet.

Når demonstranterne drager parallel mellem at være uvaccineret i 2020'ernes Tyskland og være jøde i 1940'ernes Tyskland, er det en alvorlig bagatellisering af Holocaust, lyder arugmentet. Og nedgørelse af Holocaust klassificeres som "sekundær antisemitisme".

Meldingen kommer efter, at en 56-årig mand i efteråret blev dømt for opfordring til had, fordi han delte et opslag på Facebook, hvor han viste jødestjernen med skriften "uvaccineret" under overskriften: "Jagten på mennesker kan nu begynde igen".

I sidste måned blev sedler med jødestjerner og skriften "Uvaccinerede er ikke velkomne her" hængt op på flere butiksfacader i byen Bruchsal i delstaten Baden-Württemberg. Byens borgmester fordømte omgående plakatkampagnen på det kraftigste.

- Det er fuldstændig uacceptabelt og vil øjeblikkeligt blive undersøgt nærmere, sagde borgmester Cornelia Petzold-Schick ifølge RND.

  • "Grundloven er den røde linje", står der på banneret ved en demonstration i Berlin i går. Demonstranterne mener, at det vil være forfatningsstridigt at indføre en vaccinepligt for alle over 18 år, som kansler Olaf Scholz gerne vil. (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)
  • "Dem, der sover i demokratiet, vågner op i et diktatur", lød et andet budskab under samme demonstration i Berlin i går. (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)
  • Nogle af demonstranterne bar trøjer med budskabet: "Uvaccineret - jeg er ikke en forsøgsrotte". (Foto: CHRISTIAN MANG © Ritzau Scanpix)
  • Der har været talrige demonstrationer mod den tyske corona-kurs den seneste tid. Her bliver en demonstrant anholdt af politiet under en demonstration i Dresden lørdag. (Foto: MATTHIAS RIETSCHEL © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Holocaust-overlever: Det er dybt foruroligende

Sammenligningen mellem jødeforfølgelsen og corona-restriktioner rettet mod uvaccinerede finder ikke kun sted i Tyskland.

I Danmark har det skabt debat, at to undervisere på Copenhagen Business School nægter at undervise, så længe uddannelsesinstitutionen kræver coronapas.

- For os er der ingen væsentlig forskel på coronapasset og det jødepas, som blev indført under Anden Verdenskrig, har de to undervisere skrevet i en mail til de studerende.

Den slags sammenligninger er en foruroligende bagatellisering af Holocaust, lyder advarslen fra organisationen Combat Antisemitism Movement, CAM, der forsøger at bekæmpe antisemitisme.

I en ny rapport har CAM identificeret 60 millioner eksempler, der forbinder coronarestriktioner med Holocaust.

- Ofte drevet af politikere marcherer demonstranter gennem gaderne i deres byer med gule Davidsstjerner. Denne alarmerende tendens skal tages alvorligt, lyder det i rapporten.

Her deltager også jøder, der oplevede - og overlevede - Holocaust. En af dem er Vera Grossman Kriegel, der overlevede grusomme menneskelige eksperimenter foretaget af den nazistiske læge Josef Mengele i den tyske koncentrationslejr Auschwitz.

Hun finder sammenligningerne mellem jødeforfølgelsen og corona-restriktioner "dybt foruroligende", fortæller hun ifølge Redaktionsnetzwerk Deutschland:

Store demonstrationer før debat om vaccinepligt

I Tyskland har der den seneste tid været flere og flere demonstrationer mod regeringens coronakurs, der blandt andet gør livet surt for uvaccinerede. De er hverken velkomne på restauranter, i biografer eller hos frisøren - heller ikke selvom de skulle have en negativ test.

Og i morgen skal politikerne i det tyske parlament, Forbundsdagen, debattere, om der skal indføres en vaccinepligt, så alle voksne tyskere risikerer bøder, hvis de ikke lader sig vaccinere mod Covid-19.

Cirka hver fjerde tysker er ikke vaccineret, og det fik før jul kansler Olaf Scholz til at varsle en vaccinepligt fra "slut februar/start marts".

Tidsplanen er skredet, blandt andet på grund af intern uenighed i Scholz' egen trepartiregering, men kansleren fastholder, at det er den eneste vej ud af pandemien og tilbage til en normal hverdag.