Berlusconi kritiserer nu også Libyen

Efter flere dages tavshed kritiserer Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, nu også volden i Libyen.

Italiens premierminister Silvio Berlusconi har været en nær ven af Libyens leder Moammar Gaddafi. (Foto: Alessia Pierdomenico © Scanpix)

Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, betegner nu Libyens brug af vold mod civile som "uacceptabel".

Berlusconi har i de seneste dage været udsat for kraftig kritik, fordi han hidtil har forholdt sig tavs om udviklingen i Libyen.

Men Libyens brutale fremfærd over for demonstranterne har stillet Berlusconi i en pinlig situation, hvor han har skullet vælge mellem at angribe sin olieproducerende allierede eller forholde sig tavs og give kritikere mulighed for at kritisere ham for at vende det blinde øje til volden i Libyen.

- Premierminister Berlusconi er alarmeret over eskaleringen af sammenstødene i Libyen og over den uacceptable brug af vold mod civilbefolkningen, hedder det i en erklæring fra Berlusconis regering.

Berlusconis regering har aktivt dyrket Gaddafi og hans oliedollar og rullet den røde løber ud for Gaddafi under hans besøg i Italien.

Libyen er en af Italiens vigtigste olieleverandører, og Gaddafi har spillet en vigtig rolle i forsøgene på at bremse den strøm af illegale afrikanske indvandrere, der er søgt mod Italiens kyster.