Berlusconi lover at han snart vender tilbage

Silvio Berlusconi lover i breve til andre regeringschefer, at han snart er tilbage. På den italienske politiske scene gør han alt der er muligt, for at bestride Prodi-regeringens legitimitet.

En af højrefløjens deputerede protesterer i parlamentet mod "venstrefløjs-regimet". Berlusconi selv bidrager kraftigt til at skabe en skarpt konfrontationsklima. (Foto: Claudio Onorati © Scanpix)

Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi giver meget nødig afkald på magten. Hans reaktioner på at være fjernet fra magtens tinde vækker lige dele undren, latter og bekymring i medierne i og uden for Italien.

Nægter samarbejde

Berlusconi har siden valget i april ved enhver tænkelig lejlighed sagt, at det i virkeligheden var hans centrum-højre alliance der vandt, og at en ny optælling af stemmene vil give ham ret.

Uden at sige det udtrykkeligt har Berlusconi valgt en politisk kurs, der bestrider den nye italienske regerings legitimitet, og som konsekvens nægter han ethvert samarbejde med parlamentsflertallet og med regeringen.

Brev til kollegerne

Samme dag som Berlusconi forlod premierministerkontoret, sendte han et brev til "regeringsledere i den halve verden", skriver det italienske dagblad L'Espresso. Bladet har offentliggjort teksten i brevet, som blev sendt til den spanske regeringschef, Jose Luis Rodriguez Zapatero.

I brevet skriver Berlusconi blandt andet at det udelukkende er på grund af "det særlige italiensk valgsystem", at han ikke har flertallet i parlamentet.

- Som leder af oppositionen repræsenterer jeg 50,2 procent af landet, og jeg forventer snart at vende tilbage i regering, når de over 1,1 millioner annullerede stemmesedler er blevet kontrolleret, skriver Berlusconi.

Skyggeregering

Ifølge det spanske dagblad El Pais har Italiens rigeste mand i sit hjem indrettet et rum, der er en kopi at regeringens mødeværelse. Hensigten var at opretholde en skyggeregering, for både symbolsk at undergrave Prodi-regeringens autoritet, og for at fortælle offentligheden at Berlusconi og hans folk er klar til at rykke ind i regeringskontorerne med kort varsel.

Men Berlusconis fæller i alliancen Frihedens Hus bliver mere og mere betænkelige. Allerede under valgene til formandsposterne i parlamentets to kamre var der tydelige tegn på modstand mod Berlusconis konfrontationskurs, og det er ikke blevet bedre af, at Berlusconi ofte og gerne forklarer valgresultatet med sine allieredes svigt.

Isoleret

Derfor samles "skyggeregeringen" ikke i Berlusconis hjem, og selv taler han om at tidligere ministre i hans regering "er rede til at stemme for venstrefløjens lov om interessekonflikt for at slippe af med mig".

Også Berlusconis udtalelser om at hans liv er i fare, og om hvordan venstrefløjen spreder et klima af had og frygt i Italien, vækker undren. Er det udtryk for en presset mands vanskelige konfrontation med virkeligheden efter valgnederlaget, er det mestendels en tragedie på et personligt niveau.

Men hvis det er udtryk for en velovervejet politisk strategi, er det foruroligende i betragtning af, at Berlusconi fortsat er Italiens rigeste mand, tæller ekstremt hengivne tilhængere, og blandt andet kontrollerer Italiensk kommercielle tv-stationer og en lang række andre medier.

Facebook
Twitter