Bernie Sanders har opbakning fra mange unge: 'De er bekymrede for klimaet, racisme, sexisme og homofobi'

Yngre vælgere er med på Sanders' løfte om gratis lægehjælp og eftergivelse af studiegæld.

Bernie Sanders håber på en klar valgsejr i den lille stat New Hampshire. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

New Hampshire er ikke en af USA's største stater, men den kan få en nøglerolle i Demokraternes primærvalg.

Bernie Sanders, der er senator i nabostaten Vermont, står nemlig til at sikre sig 30 procent af stemmerne.

De fleste stemmeurner lukker klokken 01.00 i nat dansk tid, mens nogle få først lukker 02.00, og sikrer Bernie Sanders sig en klar sejr, kan han for alvor skille sig ud i det store felt af demokratiske kandidater som Pete Buttigieg, Elizabeth Warren og Joe Biden.

Der er mange unge vælgere, der har stor tiltro til Bernie Sanders. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

Selv om Bernie Sanders har rundet 78 år, og så sent som i efteråret havde et hjertetilfælde, så er der stor tiltro til ham blandt især de yngre vælgere.

Det er især mærkesager som klima, gratis lægehjælp, eftergivelse af studiegæld og legalisering af hash, der har vakt interessen for den græsrodsbevægelse, som Bernie Sanders står i spidsen for.

- Der er noget autentisk over Bernie Sanders. Han er en meget vidtfavnende person, fortæller Emily Rose, der deltager ved en valgfest forud for afstemningen i New Hampshire.

Vil have folk til at stemme som aldrig før

Det er heller ikke gået Bernie Sanders egen næse forbi, at han har en tiltrækningskraft på de unge:

- De vil være involverede i processen. Jeg tror, at vores kampagne kan få dem ind, siger han til nyhedsbureauet AP.

- Man ser det i New Hampshire, man så det i Iowa. Unge mennesker bliver i stigende grad involveret i den politiske proces. De er bekymrede for klimaet, racisme, sexisme og homofobi. De er bekymrede for at forlade skolen med en gæld på 350-700.000 kroner, fortsætter han.

Hvis Bernie Sanders opnår momentum ved nattens primærvalg, vil det kunne sikre ham muligheden for at tage kampen om Det Hvide Hus op med den mand, han kalder 'den farligste præsident i USA's historie' - Donald Trump.

Men det kræver en indsats, og derfor kommer Bernie Sanders med en opfordring til amerikanerne om at komme stil stemmeurnerne, hvis de vil have en anden præsident end den nuværende Donald Trump:

- Hvis vi skal slå ham, skal vi bruge den største valgdeltagelse i landets historie. I er nødt til at få folk, der ikke nødvendigvis før har stemt, til at stemme. Vi er nødt til at få folk ind på en måde, vi aldrig har gjort det før, siger han.

Præsidentvalget finder sted tirsdag den 3. november 2020.