Berømt museums nye status som moske smerter pave Frans

Hagia Sophia i Istanbul er igen en moské, har Tyrkiet bestemt trods bred kritik.

- Mine tanker går til Istanbul. Jeg tænker på Santa Sophia, og det gør mig meget ondt, siger pave Frans under sin velsignelse søndag. (Foto: Vincenzo PINTO © Ritzau Scanpix)

Pave Frans er ked af, at Tyrkiet har valgt at ændre Hagia Sophias status fra museum til moské.

Det siger han søndag under sin ugentlige velsignelse ved Peterspladsen i Rom, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Mine tanker går til Istanbul. Jeg tænker på Santa Sophia, og det smerter mig meget, siger pave Frans om beslutningen vedrørende den oprindeligt kristne kirke.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde fredag, at den første muslimske bøn bliver afholdt i Hagia Sophia 24. juli.

Meldingen kom umiddelbart efter, han havde bekræftet, at Hagia Sophia igen skulle have status som moské.

Hagia Sophia er én af de mest besøgte turistattraktioner i Istanbul. (Foto: Mads Køngerskov)

Muligheden for at ændre det berømte museums status kom, da den øverste administrative domstol slog fast, at det var lovstridigt, da et regeringsdekret i 1934 gjorde moskéen Hagia Sophia til et museum.

Erdogan havde før foreslået, at den igen skulle fungere som moské. Og efter kendelsen slog han straks til og underskrev et dekret, så turistattraktionen nu er en moské.

Erdogan har påpeget, at den næsten 1.500 år gamle bygning, som engang var en kristen katedral, fortsat skal være åben for muslimer, kristne og udlændinge.

Verdens sammenslutning af kirker har opfordret Erdogan til at omgøre beslutningen. Beslutningen har internationalt mødt kritik fra blandt andet USA og EU.

Men Erdogan har afvist al kritik som et angreb på Tyrkiets suverænitet.

Hagia Sophia er på Unescos verdensarvsliste, hvilket den har været siden 1985. Unesco genovervejer nu, om det stadig skal være tilfældet.

Hagia Sophia var en katedral i den byzantinske æra, men Det Osmanniske Rige erobrede Istanbul i 1453 og lavede katedralen om til en moské.

I 1935 lavede det daværende verdslige styre i Tyrkiet Hagia Sophia om til et museum, hvilket altså ifølge domstolen var lovstridigt.

Hagia Sophia blev opført i 532-537 under byzantinsk styre.

/ritzau/