Berygtet narkobaron får forsødet fængselsliv med bøger og telefon

"El Chapo" får det lidt lettere i sit amerikanske fængsel. Nu må han snakke i telefon med familien.

Joaquin "El Chapo" Guzman blev udleveret til USA i januar i år, her ved ankomsten i New York. (Foto: handout © Scanpix)

Den mexicanske narkobaron Joaquín "El Chapo" Guzmán har fået lidt bedre vilkår i fængslet.

Det amerikanske justitsministerium bekræfter således onsdag, at Guzmán har fået lov til at ringe til familiemedlemmer i 30 minutter hver måned.

Guzman var tidligere en af de mest eftersøgte personer i verden, indtil marinesoldater i 2014 stormede en lejlighed i Mazatlan på den mexicanske stillehavskyst og fangede ham efter 13 år på flugt. Siden flygtede han igen, men efter et halvt år blev han fanget påny i januar 2016 og et år senere udleveret til retsforfølgelse i USA.

Sidder i isolationsfængsel i New York

Ifølge magasinet Forbes var han tidligere også en af verdens mest magtfulde mænd, og hans kartel står angiveligt bag 25 procent af alle ulovlige stoffer, der kommer ind i USA via Mexico.

Det tidligere overhoved for Sinaloa-kartellet, som sidder i isolationsfængsel i New York, kan nu selv vælge, om han vil lave et opkald af 30 minutters varighed, eller om han vil dele sin telefontid op i to opkald af 15 minutters varighed.

Det viser et dokument, der er blevet sendt til Guzmáns advokat, og som dpa har set.

Opkaldene vil blive nøje overvåget, og myndighederne kræver, at de bliver informeret, inden opkaldene finder sted, står der i brevet.

Adgang til bøger og blade

Men det er ikke det eneste tiltag, der vil gøre livet i fængsel lidt lettere for den mexicanske narkobaron.

Guzmán vil nemlig også få adgang til bøger og magasiner. Mexicaneren kan også få et "religiøst besøg" af en præst, som han selv får lov at vælge.

Eduardo Balarezo, der er advokat for narkobaronen, byder de nye tiltag velkommen.

Han siger, at den 60-årige "El Chapo" har planlagt, at han vil tale med sine døtre Maria og Emali, der er tvillinger.

Fik familiebesøg i august

Tvillingerne besøgte sammen med søsteren Bernarda deres far i august. Guzmán sidder fængslet i New York, hvor han venter på, at en retssag går i gang.

På en lang liste af anklager fremgår det blandt andet, at Guzmán forsøges dømt for at smugle stoffer, drab, hvidvaskning og ulovlig våbenbesiddelse.

Myterne og historierne om 'El Chapo' er mange, og selvom han har begået mange alvorlige og voldsomme forbrydelser, så bliver han glorificeret blandt dele af den mexicanske befolkning. Men fascinationen af ham foregår på verdenplan. Flere mexicanske musikere og amerikanske rappere har lavet sange om 'El Chapo', hvor han ofte bliver hyldet som et forbillede.

Guzmán blev udleveret til USA tidligere på året. Hans retssag er sat til at begynde i april. Den næste høring finder sted 8. november.

"El Chapo" sidder isolationsfængslet, efter at han to gange har formået at undslippe fængsler i Mexico.

/ritzau/dpa