Besætning hylder kaptajnen, der slog corona-alarm

Kaptajnen på amerikansk hangarskib blev fyret, efter at han advarede om corona-epidemi ombord.

"Kaptajn Cro-zier, kaptajn Cro-zier."

Taktfaste tilråb følger flådeofficeren på vej, mens han går fra borde. Nede på kajen vender han sig om, kigger op og gør kort honnør til besætningen.

En video af kaptajnen på det amerikanske hangarskib USS Theodore Roosevelt, der går fra borde efter at være blevet fyret, er gået viralt i USA.

Nu truer en personalesag i den amerikanske flåde med at vokse til et symbol på noget langt større.

- Videoen er overalt på twitter, og det tager fart. Det er en sag, som præsident Donald Trump vil blive spurgt til, og som han skal forholde sig til, siger Shannon Pettypiece, seniorkorrespondent i Det Hvide Hus, til NBC News.

Degraderet efter corona-alarm

Brett Crozier fik frataget sin kommando af flådens øverste ledelse, efter at han tidligere på ugen slog alarm på grund af udbrud af coronavirus blandt besætningen.

- Vi er ikke i krig. Ingen sømænd behøver at dø. Men hvis vi ikke handler nu, så svigter vi vores mest værdifulde ressource, nemlig besætningen, skrev Brett Crozier i et brev, der fandt vej til de amerikanske medier.

I brevet bad han indtrængende hovedkvarteret om hjælp. Tre tilfælde af coronavirus ombord havde på kort tid spredt sig til flere end 100 besætningsmedlemmer.

Perfekte omgivelser for spredning

Hangarskibet Theodore Roosevelt har en besætning på omkring 5.000 personer. Her arbejder, spiser og sover de i en labyrint af smalle korridorer, køjesenge og fælles kantiner.

Med andre ord perfekte omgivelser for en højt smitsom virussygdom som Covid-19. Brett Crozier beskrev, at han ikke havde nogen reelle muligheder for at isolere smittede besætningsmedlemmer i karantæne.

Derfor bad han om tilladelse til at sende store dele af besætningen i karantæne på land.

I krigstid, skrev Crozier, ville han fortsætte tjenesten:

- Men eftersom vi ikke er i krig, så kan vi ikke tillade, at en eneste matros går unødigt tabt på grund af denne pandemi.

Kaptajn Brett Crozier havde indtil fredag i sidste uge kommandoen over hangarskibet USS Theodore Roosevelt (CVN-71). (Foto: © US Navy, Scanpix)

Fyret af flådeminister

Sagen blæste sig stor i medierne og havnede hos den fungerende flådeminister, Thomas Modly. Han løste fredag dansk tid kaptajn Brett Crozier fra sin kommando over det 330 meter lange hangarskib.

- Min konklusion er, at Kaptajn Crozier lod den komplekse udfordring med corona-udbruddet på hans skib påvirke hans evne til at agere professionelt, da der var mest brug for det.

Kort efter gik kaptajnen fra borde, mens råbene fra sømænd og -kvinder gjaldede fra skibet. Flere filmede episoden, der hurtigt spredte sig fra sociale medier til de store, landsdækkende nyhedsmedier.

Selv om Brett Crozier ikke længere har kommandoen over skibet, så har han stadig besætningens tillid. I modsætning til flådeminister Modly.

- Besætningen på USS Theodore Roosevelt stoler ikke længere på Modly, skriver en gruppe besætningsmedlemmer til NBC News.

- Kaptajn Crozier har vores fulde tillid og loyalitet. Besætningen vil med kort varsel sejle med ham fremover, lyder det.

Hangarskibet USS Theodore Roosevelt er 332 meter langt, har en besætning på knap 5.000 personer og 90 militærfly og helikoptere ombord. (Foto: © NICHOLAS V. HUYNH, Scanpix)