Beskyldninger om 'beskidte bomber' puster til Vestens atomfrygt - og det er en del af Ruslands strategi

Rusland forsøger at presse Vesten til at gøre indrømmelser med atomtrusler, siger seniorforsker.

Den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, er ved flere lejligheder anklaget Ukraine for at forberede 'beskidte bomber' med radioaktivt materiale. (Foto: © Maxim Shemetov, Ritzau Scanpix)

'Beskidte bomber' kan være seneste skud på stammen i Ruslands desinformationsstrategi.

Den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, har ved flere lejligheder den seneste tid sagt, at Ukraine er ved at forberede en "beskidt bombe", som indeholder radioaktivt materiale.

En beskyldning, som Ukraine og Nato har fordømt.

Mandag kaldte USA, Storbritannien og Frankrig i en fælles udtalelse beskyldningerne "åbenlyst falske" og sagde, at "Verden vil gennemskue ethvert forsøg på at bruge denne påstand som et påskud for eskalering".

Ukraine meddelte tirsdag, at man havde inviteret FN’s Internationale Atomenergiagentur (IAEA), til Ukraine for at undersøge beskyldningerne, fordi man havde ”intet at skjule”.

Ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for International Studier (DIIS), kan der være flere årsager til, at Rusland beskylder Ukraine for at ville bruge beskidte bomber.

Første - og mest ekstreme - scenarie er, at det kan legitimere brugen af russiske atomvåben i krigen i Ukraine.

Rusland kan nemlig muligvis bruge beskyldningerne om beskidte bomber til at lave en såkaldt false-flag-operation.

- Et motiv fra Ruslands side kunne være at sprænge en beskidt bombe og sige, at der er Ukraine, der har gjort det. Så kunne man sige: ”se hvad Ukraine har gjort – nu er vi nødt til at forsvare os selv” og på den måde påberåbe sig retten til at bruge atomvåben, siger Splidsboel.

En false-flag-operation er en handling begået med den hensigt at skjule den, der faktisk er ansvarlig, for i stedet at skyde skylden på anden part i en konflikt.

Atomøvelser skal afskrække omverdenen

I dag har man i Rusland afholdt en stor militærøvelse med blandt andet atomubåde, strategiske bombefly og ballistiske missiler.

Putin selv overværede øvelserne, som efter sigende blev afholdt for at "forberede sig på et atomangreb mod Rusland".

Ifølge Flemming Splidsboel skal man ikke se øvelserne som et tegn på, at Rusland gør klar til at bruge atomvåben nu og her, men derimod som et forsøg på at afskrække omverdenen.

- Rusland kan godt lide at minde os om, at de har atomvåben. De har talt rigtig meget om atomvåben, lavet øvelser og simuleret brugen af atomvåben temmelig mange gange under krigen, siger han.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, overværede i dag landets største atom-øvelse side krigens start på en tv-skærm i Moskva. (Foto: © ALEXEI BABUSHKIN, Ritzau Scanpix)

Er det også en del af Ruslands strategi at puste til frygten hos omverden, når de for eksempel taler om beskidte bomber og laver atomøvelser?

- Ja, det er en del af deres strategi, at vi skal bruge tid på det og være nervøse for det.

- Grundlæggende kan russerne godt lide at eskalere. De har en særlig strategi for brugen af atomvåben, der handler om at deeskalere en konflikt ved at eskalere den pludseligt og voldsomt. På den måde ønsker de at signalere, hvad der kommer til at ske, hvis modparten ikke stopper.

Ifølge Flemming Splidsboel handler den strategi i høj grad om, at Rusland ser Vesten som forholdsvis svage og mener, at hvis vi bliver presset tilstrækkeligt hårdt, så stopper vi og gør de indrømmelser, som russerne vil have.

- Russerne forsøger lige nu at finde den rette balance på atomspørgsmålet, hvor de forsøger at presse Vesten til at gøre indrømmelser, og samtidig helst ikke vil skræmme os så meget, at vi ender med at afvise alt, de kommer med, siger han.

Hvorfor taler russerne så meget om beskidte bomber?

Ifølge Flemming Splidsboel kan snakken om beskidte bomber været et udtryk for, at Rusland er meget presset på slagmarken.

Rusland har udtalt, at hvis ukrainerne bruger beskidte bomber, så er det "nuklear terrorisme", og så har Rusland mulighed for at svare igen.

- Det er muligt, at Rusland vil forsøge at bruge atomvåben, men mangler lejligheden til at gøre det - og det er den lejlighed, de måske er ved at skabe, siger han.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har svaret igen på beskyldningerne om "beskidte bomber" ved at sige, at Rusland er "kilden til alt beskidt, man kan forestille sig i den her krig". (Foto: © GENYA SAVILOV, Ritzau Scanpix)

Et andet formål med anklagerne kan være at præge den internationale holdning til Ukraine.

- Rusland kan bruge beskydningerne til at sige, at Ukraine er desperate og grænseoverskridende i deres handlinger, når de vil sprænge en beskidt bombe i et beboet område, siger Flemming Splidsboel.

Rusland kan på den måde påstå, at de har afværget angrebet ved at afsløre Ukraines planer og dermed fremstå som helte.

Men hvem er det, den her informationskampagne er henvendt til, for det virker ikke til, at nogen i Vesten tror på beskyldningerne?

- Der kan sagtens være folk rundt omkring i Verden og i det globale syd (udviklingslande, red.), som russerne især appellerer til lige nu, som vil købe Ruslands fortælling om den beskidte bombe – også selvom internationale eksperter og amerikanerne og briterne siger, at der ikke er noget at komme efter.

Desinformation i russiske medier

Og hvis man synes, historien om de beskidte bomber indtil nu har været lidt forvirrende, så bliver det ikke nemmere, når man kigger i de russiske medier.

Her vender de nemlig den vestlige analyse på hovedet og skriver, at Ukraine er ved at lave en false-flag-operation mod Rusland, og altså planlægger at sprænge en beskidt bombe i krigen og derefter give Rusland skylden.

- I de russiske medier skriver man, at Ukraine forbereder dette for at kunne skaffe mere militær støtte og hårdere våben fra Vesten og dermed eskalere krigen, siger Flemming Splidsboel.

Det kan altså være lidt svært at hitte rede i, hvad der er op og ned i Ruslands anklager og motiver - og det er faktisk meningen.

- Det er en del af Ruslands desinformationsstrategi at forsøge at oversvømme markedet med forskellige vurderinger og fortolkninger, som man til sidst bliver helt forvirret af.