"Beskyttelse af egne grænser" eller "statsterror"? Mere end 50 dræbt i Gaza

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu forsvarer magtanvendelsen i Gaza.

En israelsk soldat forsøger at slukke en brand på en mark i Gaza, (Foto: Jack guez © Scanpix)

I forbindelse med at USA har valgt at gøre Jerusalem til ambassadeby i Israel, har der dagen igennem været store sammenstød mellem israelsk militær og palæstinensiske demonstranter omkring Gaza-striben.

Ifølge palæstinensiske sundhedsmyndigheder er mindst 52 palæstinensere dræbt mandag. 1.200 er såret i sammenstød med de israelske soldater, som har skudt mod demonstranter ved grænsen til Gazastriben.

Den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas mener ifølge nyhedsbureauet AP, at de israelske soldater begår "massakrer mod vores folk" og har erklæret tre dages landesorg. Omvendt siger den israelske premierminister Benjamin Netanyahu, at Israel er i sin gode ret til at benytte hård magt mod palæstinenserne.

- Alle lande har en pligt til at forsvare grænserne, skriver Netanyahu på Twitter.

Premierministeren mener, at det er den islamistiske bevægelse Hamas, der kontrollerer området omkring Gaza, der står bag uroen.

- Terrorgruppen Hamas har erklæret en intention om at tilintetgøre Israel, og gruppen har sendt tusinder til grænsen for at vælte hegnet og indfri det mål, siger Benjamin Netanyahu.

Den israelske regeringschef får medhold fra Washington og Det Hvide Hus.

- Vi er opmærksomme på rapporterne om fortsat vold i Gaza i dag, siger Det Hvide Hus' talsmand Raj Shah på en presseorientering i følge Reuters. Han fortsætter:

- Ansvaret for disse tragiske dødsfald ligger helt og holdent hos Hamas. Hamas er bevidst og provokerer kynisk dette svar fra Israel.

FN: 'Det skal stoppe nu'

Dagens voldsomme sammenstød kommer på dagen, hvor USA har åbnet ambassade i Jerusalem. De voldsomme sammenstød har fået det internationale samfund til at reagere, og særligt Israel naboer truer med repressalier:

Det tyrkiske udenrigsministerium kalder de israelske indgreb mandag ved grænsen for "statsterror". Og Kuwait opfordrer til, at FN omgående indkalder til krisemøde i sikkerhedsrådet.

FN's højkommisær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al-Hussein, har også leveret kras kritik af de israelske aktioner i Gaza:

- Chokerende snesevis af drab og skade på hundredvis i Gaza, forvoldt af israelerne, skal stoppe nu. Retten til livet skal respekteres. Dem, der er ansvarlig for voldelige krænkelser af menneskerettighederne, skal holdes ansvarlige. Det internationale samfund har brug for at sikre retfærdighed for ofrene, skriver højkommisariatet på Twitter på vegne af Zeid Ra'ad al-Hussein.

EUs udenrigschef, Federica Mogherini henstiller til, at parterne bryder op:

- Vi forventer, at alle handler med yderste tilbageholdenhed for at undgå yderligere tab af liv, siger hun ifølge AP.

Tysklands udenrigsministerium har ifølge Reuters sagt, at Israel er i deres gode ret til at forsvare deres grænse: "Men Israel må ikke glemme princippet om proportionalitet - i dette tilfælde at en stærk magt ikke må bruge overdreven magt til at slå modstand ned."

Også franske præsident Emmanuel Macron fordømmer de voldsomme handlinger i Gaza:

- Frankrig fordømmer volden. Præsidenten vil tale med alle nøgleaktører i region over de næste par dage, lyder det i en orientering fra præsidentens kontor i følge Reuters.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter