Betalingsstandsning afværget i USA få dage før deadline

Senatet er blevet enige om at suspendere gældsloft, der kunne have ført til økonomisk kollaps.

Lederen af det demokratiske flertal i Senatatet, Chuck Schumer, giver thumbs up efter afstemningen i Senatet. (Foto: © Anna Moneymaker, Ritzau Scanpix)

- USA kan ånde lettet op.

Sådan lød beskeden tidligt i morges dansk tid fra den demokratiske leder, Chuck Schumer, da Senatet havde vedtaget at suspendere det amerikanske gældsloft.

63 stemte for i Senatet, mens 36 stemte imod, skriver Ritzau.

Aftalen mangler nu kun en underskrift fra USA's præsident, Joe Biden.

Dermed undgår USA at gå i betalingsstandsning for første gang i historien fra på mandag - en situation, som kunne have udløst en global økonomisk krise.

Suspenderet til 2025

Det amerikanske gældsloft på 31.400 milliarder dollar bliver, når Biden har underskrevet loven, suspenderet frem til 1. januar 2025.

Aftalen blev stemt igennem Repræsentanternes Hus onsdag.

Det amerikanske finansministerium havde forinden advaret om, at det ville være ude af stand til at betale udgifterne fra 5. juni, hvis Kongressen ikke tog affære.

Aktiemarkederne har fulgt forhandlingerne om gældsloftet med stor nervøsitet. (Foto: © SPENCER PLATT, Ritzau Scanpix)

Sjældent samarbejde

Inden afstemningen gennemgik senatorerne 11 ændringsforslag til aftalen, der alle blev afvist.

Chuck Schumer og hans republikanske modstykke, minoritetsleder Mitch McConnell, holdt således deres løfte om at gøre alt, hvad de kunne for at få loven så hurtigt igennem Senatet som muligt.

Det er Biden og formanden for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, der har forhandlet aftalen på plads. Ud over at suspendere gældsloftet indeholder aftalen også nedskæringer i det offentlige forbrug.

Republikanerne har længe blokeret for at hæve gældsloftet for at få indrømmelser, når det gælder USA's offentlige forbrug. Men da en betalingsstandsning blev en reel trussel, bilagde republikanere og demokrater deres normalt uforsonlige strid.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, og præsident Joe Biden står bag det kompromis, som forhindrer en betalingsstandsning i USA. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

Biden glæder sig

Præsident Joe Biden glæder sig over, at han nu kan se frem til at underskrive aftalen og gøre den til lov.

- Jeg glæder mig til at underskrive denne lov snarest muligt og tale direkte til det amerikanske folk fredag, lyder det i en udtalelse fra Biden.

USA's finansminister, Janet Yellen, har været med til at advare om, at USA uden en aftale om gældsloftet stod over for en hidtil uset og meget kritisk økonomisk situation.

- Lovgivningen om gældsloftet beskytter den fulde tillid og tiltro til USA og bevarer vores økonomiske lederskab, siger hun om aftalen.