Betjent overlevede møde med russisk nervegift: Det prikkede i mine pupiller

Britisk betjent, der blev forgiftet med nervegiften Novichok, fortæller nu sin historie.

Selv om de britiske myndigheder gik forsigtigt til værks, da de undersøgte en tidligere russisk agents hus tæt på London, gik det alligevel galt. (Arkivfoto) (Foto: © Peter Nicholls, Scanpix)

Den 4. marts i år blev den engelske politibetjent Nick Bailey sammen med to kolleger sendt ud til et hus den rolige London-forstad, Salisbury.

Tidligere på dagen blev ejeren af huset, den tidligere russiske agent Sergei Skripal og datteren Yulia, bragt til hospitalet, efter politiet fandt dem på en bænk i en park i kritisk tilstand.

Sammen med de to kolleger blev Nick Bailey nu sendt ud til huset i Salisbury for at sikre, at der ikke var tilskadekomne.

De tre betjente havde beskyttelsesdragter på, men få timer efter besøget i huset i Salisbury fik Nick Bailey det dårligt.

- Det prikkede i mine pupiller, jeg svedte og havde det varmt, siger Nick Bailey i et interview med BBC.

På det tidspunkt vidste han ikke, at han som Sergei og Yulia Skripal var blevet forgiftet med nervegiften Novichok.

- Jeg kan kan have justeret min maske og mine briller med min hånd, mens jeg var i huset. Jeg ved det ikke, siger Nick Bailey, hvis hud på en eller anden måde kom i kontakt med en dødbringende nervegift.

Bailey forsøgte at slå ubehaget hen som tegn på træthed og stress, men den følgende tirsdag fik han det så dårligt, at han måtte på hospitalet.

Her blev han dog ikke klogere på, hvad der var galt med ham.

Først efter et par dage kom beskeden, efter britiske forskere havde arbejdet på højtryk for at finde ud af, hvad der havde forgiftet Sergei Skripal, Yulia Skripal og Nick Bailey.

- Jeg blev skrækslagen, da jeg vidste, hvor hårdt de to andre var ramt, siger Nick Bailey, der modtog behandling i stuen ved siden af den ene af Skripal-ofrene.

Mistede alt

Nick Bailey slap med livet i behold, men mistede til gengæld næsten alt andet.

Da Nick Bailey den 4. marts tog hjem efter at have undersøgt Sergei Skripals hus i Salisbury, gjorde han samtidigt sit eget og familiens hus ubeboeligt.

Familien er endnu ikke vendt hjem til det Novichok-kontaminerede hus.

- Vi mistede ikke bare huset, men alle vores ejendele. Alt, hvad børnene havde, det er væk, bilerne, vi har mistet alt, siger Nick Bailey, der forsøger at se fremad.

- Jeg har øjeblikke, hvor jeg tænker på, hvordan det kan påvirke mig, men det er ikke noget, jeg kan kontrollere. Det er sket og jeg må bare tage dagene, som de kommer.

Britisk politi mener, at nervegiften stammer fra de to russiske statsborgere Alexander Petrov og Ruslan Boshirov, der blev sendt til England for at likvidere den tidligere dobbeltagent Sergei Skripal.

De russiske myndigheder nægter ethvert kendskab til Petrov og Boshirov.

Der blev fundet spor efter Novichok på håndtaget på hoveddøren ved Sergei Skripals hjem, hvilket formentlig er her, at ofrene for angrebet er kommet i kontakt med giften.

En parfumeflaske med rester af nervegiften blev efterfølgende fundet i en skraldespand af en tilfældig borger, Charlie Rowley, der forærede, hvad han troede var en fin parfume, til sin kæreste Dawn Sturgess.

Det blev fatalt.

Sturgess sprøjtede giften ud på sine håndled og døde fire måneder senere.

Sergei Skripal og Yulia Skripal overlevede attentatforsøget.