Betjente sendt hjem: Bander infiltrerer hollandsk politi

Politibetjente mistænkes for at være i ledtog med kriminelle. Nylige fyringer kan være toppen af isbjerget.

Flere hollandske betjente beskyldes for korruption og embedsmisbrug. (Arkivfoto) (Foto: BAS CZERWINSKI © Ritzau Scanpix)

Stribevis af hollandske politibetjente er over de seneste uger enten blevet fyret eller sendt hjem på ubestemt tid.

Betjentene mistænkes for at have været i ledtog med kriminelle bander og for at have saboteret ordensmagtens arbejde.

Der skulle være tale om "snesevis" af ansatte i politiet med forbindelser til kriminelle. Ifølge en intern rapport, som avisen Algemeen Dagblad har fået fingre i, er der måske blot tale om toppen af isbjerget.

Alene i ét politidistrikt i det centrale Holland skulle 19 personer have haft kontakter i den kriminelle underverden.

Betjent modtog penge fra narkobaron

Betjentene beskyldes for blandt andet korruption, svindel og embedsmisbrug, skriver The Guardian, som nævner en række konkrete eksempler.

I byen Utrecht står en højtstående politiansat til at skulle retsforfølges for angiveligt at have modtaget penge fra en narkobaron, der er mistænkt for en række drab.

I hovedstaden Amsterdam er syv betjente blevet sendt ufrivilligt på orlov siden maj. De undersøges blandt andet for at have været i besiddelse af hårde stoffer og for at have manipuleret med oplysninger i politiets it-systemer.

Ifølge Algemeen Dagblad står der i den fortrolige rapport, at der desuden er yderligere "et stort antal undersøgelser" af politipersonale i gang.

Lederen af det hollandske politiforbund, Jan Struijs, efterspørger, at betjente bliver bedre uddannet i, hvad de skal gøre, hvis kriminelle opsøger dem.

- Sagerne fører til mistillid imellem betjentene, og det er et meget stort problem. Betjente skal kunne stole blindt på hinanden, siger han til Algemeen Dagblad.

/ritzau/