Omdiskuteret våbenlov har overvundet første hurdle: Nu venter afstemning i Senatet

Det amerikanske Senat har taget første skridt mod at vedtage en lov for at skærpe våbenkontrollen i landet.

De seneste uger har demonstranter over hele USA demonstreret for strammere våbenlove. Her er det i Los Angeles, Californien. (Foto: RINGO CHIU © Ritzau Scanpix)

Bare få timer efter, at politichefen i Texas rettede skarpt skyts mod det lokale politis indsats under det blodige skoleskyderi i Uvalde i sidste måned, begynder konturerne af en ny amerikansk våbenlov at tegne sig.

Det står klart, efter et flertal i det amerikanske Senat i nat dansk tid har tilkendegivet, at de støtter et lovforslag, der skal skærpe landets våbenlovgivning.

Afstemningen i nat er en såkaldt proceduremæssig afstemning, som baner vejen for en afstemning i Senatet.

Og der er lagt op til, at den reelle afstemning allerede kommer til at finde sted senere på ugen, skriver New York Times. Den vil blive kulminationen på længere tids arbejde for at færdiggøre det 80 sider lange lovforslag, der er blevet stykket sammen af en gruppe forhandlere fra begge Senatets fløje.

Senator Chris Murphy, der har været den ledende demokrat i forhandlingerne, kalder lovforslaget "det mest betydningsfulde stykke lovgivning mod våbenvold, som Kongressen vil have vedtaget i 30 år."

Også demokraternes majoritetsleder, Chuck Schumer, betegner udkastet som vigtigt:

- Denne tværpolitiske våbenlovgivning er fremskridt og vil redde liv. Selv om den ikke omfatter alt, som vi havde ønsket, så er der et presserende behov for den, udtaler han i en erklæring ifølge Reuters.

Den republikanske mindretalsleder i Senatet, Mitch McConnell, beskriver forslaget som "baseret på sund fornuft" og udtrykker også sin støtte til udkastet.

I kølvandet på masseskyderier

Våbenkontrol er et politisk tema, der er notorisk kendt for at skabe dybe kløfter i det amerikanske samfund – ikke mindst blandt landets lovgivere, der nu for første gang i knap 30 år ser ud til at kunne enes om en ny større lovgivningspakke på området.

Udspillet, der i nat fik opbakning fra 64 af senatorerne, mens 34 stemte imod, kommer efter ugers heftig debat om våben i USA.

For knap tre uger siden blev den lille by Uvalde i Texas centrum for det værste skoleskyderi i USA i ti år, og siden er kritikken regnet ned over politiet, som beskyldes for at have nølet i deres håndtering af sagen.

Så sent som i går rettede Steven McCraw, der er leder i Texas' politimyndighed, en særdeles hård kritik mod det lokale politi, som efter hans vurdering kunne have stoppet den 18-årige gerningsmand bare tre minutter efter hans indtrængen på skolen.

- Betjentene havde våben, børnene havde ingen. Betjentene bar skudsikre veste, gerningsmanden gjorde ikke. En time, 14 minutter og otte sekunder - det er så lang tid børnene og lærerne i det klasselokale ventede, lød det ifølge Texas Tribune fra politichefen, som kaldte politiets håndtering af skoleskyderiet for en "dyb fiasko".

Han anklagede politiet på gerningsstedet for at sætte "betjentenes liv over børnenes".

En pige lægger blomster ved den skole i Uvalde, hvor et masseskyderi kostede 19 elever og to lærere livet i sidste måned. (Foto: Chandan Khanna © Ritzau Scanpix)

Den nye våbenlov er blevet til i efterdønningerne af masseskyderiet, der kostede 19 børn og to lærere livet, og tæller initiativer som skrappere baggrundstjek af personer under 21 år, der vil købe våben, og mulighed for at myndighederne kan konfiskere våben fra personer, de mener, er farlige.

Der er også tiltag, der skal forhindre køb af våben via en mellemmand - og en bestemmelse, der vil forbyde salg af våben til folk, der er dømt for vold mod en partner, også selvom parret hverken er gift eller bor sammen.

Desuden vil man med loven afsætte millioner af dollars til at fremme psykisk trivsel og sikre bedre sikkerhed på landets skoler.

Republikansk splittelse

Mens flere stemmer i det demokratiske parti har udtrykt ønske om mere vidtgående våbenstramninger, har den amerikanske våbenlobby, NRA, måske ikke så overraskende rejst kritik af lovudkastet.

- Lovgivningen kan misbruges til at begrænse lovlige våbenkøb, forbryde sig mod lovlydige amerikaneres rettigheder og finansiere politikeres våbenkontrol med føderale midler, skriver NRA i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

Organisationen, der er USA's største lobbyistorganisation på våbenområdet, foreslår, at man i stedet forbedrer sikkerheden på de amerikanske skoler og giver bedre adgang til behandling for psykiske lidelser.

Samme kritiske holdning deler mange i det republikanske parti. Mens 14 republikanere stemte for loven i nat, er størstedelen af de republikanske senatorer imod. Og den splittelse kom helt tydeligt til udtryk i weekenden, hvor den texanske senator John Cornyn blev buhet ud på et republikansk stormøde i Texas.

John Cornyn, der er republikansk senator fra Texas, har mødt modstand i sit bagland, efter at han har været med i spidsen for de politiske forhandlinger om en ny våbenlov. (Foto: Mary F. Calvert © Ritzau Scanpix)

Det skyldes, at Cornyn er en af de republikanere, der har stået i spidsen for samarbejdet med demokraterne om den nye våbenlov. En rolle, der fik et flertal af deltagerne til at stemme for at give deres senator en officiel irettesættelse.

Våbenloven skal nu til afstemningen i Senatet og bagefter skal den igennem Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus. Her sidder demokraterne på flertallet, og det ventes derfor, at der vil blive stemt for lovforslaget her.