Bevæbnet med spyd og horn i panden: Kendt QAnon-figur poserede under kaos i Washington

Hvem er manden, der spændte muskler på Kongressens formandsstol?

QAnon-bevægelsen ser Donald Trump som en Messias, der kæmper mod alt ondt i USA. (Foto: Stephanie Keith © Scanpix)

Han sidder på formandsstolen i Kongressen med et spyd i hånden og råber efter vicepræsident Mike Pence iført en pelshat med tyrehorn, ansigtsmaling og en bar overkrop, der afslører en stor tatovering af Thors hammer.

Billeder af manden i "fastelavnskostumet" gik viralt, da demonstranter i går stormede Kongressen og tiltvang sig adgang til lokalerne i den ikoniske bygning.

Manden, der var med til at dirigere demonstranter, er 32-årige Jake Angeli, der også går under navnet 'Q Shaman'. Han er en af de mest kendte figurer i gruppen QAnon, der opstod omkring en konspirationsteori i 2017, men som for alvor har fået medvind, efter coronapandemien begyndte.

Tilhængere af QAnon tror på, at der findes en magtfuld elite af kendisser, politikere og rigmænd, som driver en satanistisk pædofiliring, der misbruger og dræber børn.

Jake Angeli er kendt for at iføre sig tyrehorn og farverne fra det amerikanske flag for at tiltrække sig opmærksomhed ved demonstrationer.

Jake Angeli var ikke den eneste fra QAnon-bevægelsen, der sammen med tusindvis af demonstranter var med til at bryde gennem politiets barrikader.

Det karakteristiske 'Q' som flere af tilhængerne iklæder sig eller flager med, blev spottet blandt flere af demonstranterne:

Andre grupperinger, som den højreradikale gruppe 'Proud Boys' var også blandt de voldelige demonstranter.

Trump er QAnon's Messias

Flere millioner mennesker verden over har tilsluttet sig bevægelsen, der ser Donald Trump som en Messias, der fører en hemmelig krig mod magteliten.

Ifølge Kasper Grotle Rasmussen, der forsker i konspirationsteorier ved Syddansk Universitet, er Trump selve omdrejningspunktet i QAnon-bevægelsen:

- For QAnon-tilhængerne repræsenterer Trump det absolutte gode - én, der kan levere sejren over alt ondt. En sejr til de hvide, kristne konservative.

'Q Shaman' var med til at dirigere demonstranter, da de stormede Kongressen. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Selv har Donald Trump flere gange undgået at tage afstand til bevægelsen:

- Jeg ved ikke meget om dem, udover at de rigtig godt lide mig, sagde Trump, da han på et pressemøde i august 2020 blev spurgt ind til bevægelsen.

Selvom Trump ikke direkte har støttet QAnon, har hans konstante beskyldninger om omfattende vaglsvindel - som der ikke er fundet nogle beviser for - bekræftet deres konspirationsteorier:

- Trump har været med til at bekræfte QAnon's forståelse af, at han kæmper en kamp mod den etablerede, dybe stat, siger Kasper Grotle Rasmussen.

Det er ikke slut for QAnon

Konspirationsteorien startede i internettes mørke afkroge, men i dag har flere millioner mennesker tilsluttet sig bevægelsen, og deres ikoniske logo 'Q' bliver spottet på trøjer og flag i hele verden.

- Stormløbet mod Kongressen var klart det største, de har været med til. Det var en form for desperation og kulmination på bevægelsen, siger Kasper Grotle Rasmussen.

I de seneste år er flere voldelige hændelser blevet sat i forbindelse med konspirationsteorien. Det fik i 2019 FBI til at betragte QAnon-bevægelsen som en trussel mod den nationale sikkerhed.

Coronapandemien har givet konspirationsteorien endnu mere fart i foråret, hvor videoer af QAnon-tilhængere der tager en hemmelig ed, gik viralt. Flere af dem mener, at den amerikanske rigmand Bill Gates står bag coronavirusset.

  • QAnon-aktivister i New York i november 2020. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)
  • Trump-supportere holder et QAnon skilt i Virginia i november 2020. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)
  • QAnon-tilhængere dukkede op under A Black Lives Matter-protester i november 2020. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)
  • QAnon-demonstranter i august 2020. (Foto: Brian snyder © Scanpix)
1 / 4

Siden har medier som Facebook, Instagram og Twitter fjernet flere konti og opslag fra QAnon-tilhængere.

Udover manglen på sociale platforme, kommer de samtidig til at mangle en allieret, der kan bekræfte deres budskab, når Trumps præsidentperiode slutter, vurderer Kasper Grotle Rasmussen.

Men selv om Trumps tid tilbage som præsident er knap, skal man ikke tro, at QAnon stopper:

- De planlægger at fortsætte. Men de skal have én figur som Donald Trump, der kan fortsætte deres kamp mod den dybe stat, siger Kasper Grotle Rasmussen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter